نگاهی به بازار خودرو در سه ماهه ابتدایی سال 1400

فهرست مطالب

تقویم سال 99 در حالی برای خودروسازان بزرگ بسته شد که آمار تولید، حکایت از عقب‌افتادن از پیش‌بینی وزارت صمت داشت. درحالی‌که انتظار می‌رفت شرکت‌های بزرگ خودروساز در سال گذشته یک میلیون و 200 هزار دستگاه انواع خودروی سواری تولید کنند، اما این عدد در پایان سال گذشته، رقم 900 هزار و 714 دستگاهی را نشان داد. البته دولت در ارزیابی جدید خود که با عنوان هدف‌گذاری تولید خودرو برای سال 1400 شناخته می‌شود، کمی محافظه‌کارانه‌تر رفتار کرده و برنامه تولید خودروی سواری در سال جاری را یک میلیون و 250 هزار دستگاه اعلام کرده است.

نگاهی به آمار تولید خودروسازان در فروردین 1400، نشان می‌دهد که اگرچه حجم تولید در مقایسه با مدل مشابه در سال گذشته به میزان 144 درصد افزایش پیدا کرده، ولی واقعیت آن است که علی‌رغم این رشد چشم‌گیر، باز هم خودروسازان از برنامه عقب هستند. با یک حساب‌وکتاب ساده، می‌توان فهمید که شرکت‌های اصلی خودروساز، امسال باید ماهانه بیش از 100 هزار دستگاه خودرو تولید کنند.

رانت

حال آن‌که رکورد فروردین‌ماه، 60 هزار و 971 دستگاه بوده است. اگر این عدم تطابق اجرا و برنامه‌ریزی در میانه سال رخ می‌داد، بازار از نظر قیمتی، دچار تلاطمی سخت می‌شد؛ اما با درنظرگرفتن تعطیلات عید و رشد نسبی قیمت‌ها پیش از آغاز سال جدید، بازار عملاً روزهای آرامی را در اولین ماه سال 1400 پشت سر گذاشت. بررسی‌های میدانی، گواهی می‌دهند که دامنه نوسان در قیمت مدل‌های پرتقاضا، بین 2 تا 7 میلیون تومان بوده است.

بازار خودرو در اردیبهشت ماه 1400

با آغاز مذاکرات سرنوشت‌ساز وین با هدف احیای برجام که نتایج آن می‌تواند تأثیر عمیقی بر اقتصاد کشور بگذارد، سمت و سوی بازار خودرو نیز تغییر کرد. اگرچه انتظار می‌رفت بعد از یک ماه فشردگی قیمت‌ها، در اردیبهشت‌ها شاهد آزادشدن فنر قیمتی در بازار باشیم، اما سیگنال‌های مثبت از تحولات منطقه، منجر به ریزش بی‌سابقه قیمت دلار و به‌تبع، کاهش قیمت خودرو به‌ویژه در میان محصولات خارجی شد.

[hm_sell_form_inline]

در این میان، اگرچه جو عمومی جامعه نسبت به مصوبه جدید شورای رقابت یعنی افزایش رسمی 8 و 9 درصدی قیمت کارخانه‌ای (برای ایران خودرو و سایپا) موضعی انتقادی داشت، ولی آن‌طور که پیش‌بینی می‌شد، با نزدیک‌ترشدن قیمت کارخانه به بازار، جذابیت سرمایه‌گذاری توسط دلالان از بین رفت و قیمت‌ها در فضای مجازی نزولی شد.

به عنوان مثال، در گروه پژو شاهد ریزش حداقل 2 میلیون تومانی برای مدل‌های 206 و پارس بودیم. هم‌چنین ساینا و تیبا 2 نیز در مدت‌زمان کوتاهی، چیزی حدود یک میلیون تومان ارزان‌تر شدند. در اتفاقی جالب، سیتروئن C3 که ماه‌ها از توقف تولید آن می‌گذرد، در همین مدت با کاهش قیمت شدید 10 میلیون تومانی روبه‌رو شد؛ البته در این میان، هم‌چنان پراید با این‌که در آمار تولیدی سایپا قرار ندارد، ولی باز هم مقاومت قیمتی خود را حفظ کرده است.

نیم‌نگاهی به بازار خودرو در خرداد 1400

بازار خودروی کشور، نشان داده است که به‌راحتی نمی‌توان برای آن نسخه از قبل پیش‌بینی‌شده نوشت؛ حتی گاهی تعیین سرنوشت یک هفته‌ای قیمت خودرو نیز چندان درست از آب درنمی‌آید. با این حال، کارشناسان بر این باورند که روند تثبیت قیمت‌ها در بازار طی خردادماه آتی نیز ادامه‌دار خواهد بود. کاهش نرخ دلار اگرچه از آن شیب تند خود پا پس کشیده است، ولی دست‌کم انتظار داریم با اعلام نتیجه مذاکرات وین در روزهای پایانی اردیبهشت‌ماه، شاهد اتفاقاتی مشتری‌پسند در خردادماه باشیم. از سوی دیگر، با اجرایی‌شدن مصوبه شورای رقابت و آغاز فروش خودروها با قیمت جدید، حباب کاذب بازار نیز آرام‌آرام تخلیه خواهد شد.

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها