نگاهی به تکامل شورولت کامارو طی 50 سال

فهرست مطالب

شورولت کامارو طی پنج دهه گذشته، همواره به‌عنوان رقیبی جدی برای فورد موستانگ شناخته شده است و این رقابت از دهه 1960 میلادی تاکنون ادامه دارد. در طی این سال‌ها، نام کامارو و موستانگ از نزدیک به یکدیگر گره خورده است و هرکدام از دو شرکت فورد و شورولت سعی دارند تا دیگری را به چالش بکشند.

تاریخچه تحول شورلت کامارو

برخلاف رویه مرسوم در تمام جهان که در آن فورد موستانگ همواره عنوان پرفروش‌ترین و محبوب‌ترین ماسل کار را به خود اختصاص داده است، در کشورمان شورولت کامارو بین مشتریان شناخته‌شده‌تر است و نسخه‌های بیشتری از این خودرو در ایران موجود هستند. به همین دلیل، می‌توان گفت که نگاهی به تاریخچه تکامل شورولت کامارو برای مخاطبین ایرانی جذابیت فوق‌العاده زیادی در بر دارد. با ما همراه باشید تا روند تکامل این اسطوره آمریکایی را مورد بررسی قرار دهیم و با پیشرفت‌ها و پسرفت‌های آن آشنا شویم.

دهه 1960؛ خلق کامارو براساس شورولت نوا

شورولت نوا، خودرویی شناخته‌شده برای ایرانیان است؛ چراکه یکی از نسل‌های این خودرو، در دهه 1350 و 1360 شمسی توسط پارس خودرو مونتاژ می‌شد. عرضه فورد موستانگ در سال 1964، سبب شد تا مدیران شورولت دچار آشفتگی شوند. اگر آن‌ها اقدامی به‌موقع صورت نمی‌دادند، به‌راحتی بازار خودروهای اسپرت را به رقیب واگذار می‌کردند؛ در نتیجه، تصمیم گرفتند تا شورولت کامارو را بر اساس شورولت نوا مدل 1965 به تولید برسانند.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

نخستین نسل از شورولت کامارو، با تاخیری چندساله نسبت به موستانگ در سال 1966 وارد بازار شد. این نسل در ابتدا به موتور 3.8 لیتری شش سیلندر خطی با قدرت 140 اسب‌بخار مجهز بود؛ اما مدتی بعد، پیشرانه قوی‌تر V8 نیز به گزینه‌های قابل انتخاب افزوده شد. شورولت کامارو در نخستین سال ورود به بازار، حدود 220 هزار نسخه فروخت؛ درحالی‌که فورد در همان مدت، موفق شد تا 480 هزار نسخه از موستانگ را به فروش برساند. نخستین نسل کامارو، به طور کامل تحت سایه موستانگ قرار داشت و این خودرو با وجود شایستگی‌هایی که داشت، موفق نشد تا اسب سرکش آمریکایی را شکست دهد.

نسل اول شورولت کامارو، تا سال 1969 روی خط تولید قرار داشت و در این مدت، نسخه‌های مختلفی از این خودرو به تولید رسید. نسل اول کامارو، در سال‌های پایانی مورد جراحی چهره قرار گرفت و با اجرای یک فیس‌لیفت ماهرانه، به خودرویی خشن‌تر از موستانگ تبدیل شد. مجهزترین نسخه‌های این نسل، تیپ Z28 اسپرت کوپه بود که در سال 1969 به تولید رسید.

دهه 1970؛ خلق نسل دوم شورولت کامارو و آغاز موفقیت‌ها

با آغاز دهه هفتاد میلادی و در زمانی که موستانگ هر روز بیشتر از دیروز اقتصادی می‌شد، شورولت تصمیم گرفت تا کامارو را به خودرویی اسپرت و در عین حال، شرور تبدیل کند. نسل دوم شورولت کامارو در ماه فوریه 1970 وارد بازار شد و درحقیقت، یک فیس‌لیفت اساسی نسبت به نسل اول به شمار می‌رفت؛ با این حال، طراحان شورولت آن‌قدر نسل دوم کامارو را ماهرانه طراحی کرده بودند که نزد مشتریان به‌عنوان خودرویی جدید شناخته شود.

نسل دوم کامارو، خودرویی دیرپا از شورولت بود و حدود 11 سال روی خط تولید باقی ماند. در سال 1974، قوانین فدرال تغییر یافتند و به همین دلیل، جلوپنجره و سپر کامارو از نو طراحی شد. از این سال تا پایان دوره نسل دوم یعنی سال 1981، شورولت کامارو با سپرهای فلزی عظیم و جلوپنجره‌ای کشیده به تولید رسید. اکثر نسخه‌های موجود از شورولت کامارو کلاسیک در ایران نیز مربوط به نسخه‌های بعد از سال 1974 هستند.

همانند نسل اول، نسخه‌های Z/28 از نسل دوم شورولت کامارو نیز حکم پرچم‌دار را برای این خودرو ایفا می‌کردند. این تیپ از سال 1974 هم‌گام با فیس‌لیفت، چهره‌ای جدید و اسپرت‌تر نسبت به گذشته دریافت کرد؛ در حالی‌که به دلیل بحران سوختی دهه 1970 و قوانین زیست محیطی، از موتور 350 V-8 با توان 245 اسب‌بخار بهره می‌برد.

دهه هشتاد؛ نسل سوم شورولت کامارو و دوران ژاپنی‌شدن!

بحران سوختی دهه 1970 و عدم توانایی خودروسازان آمریکایی در تولید اتومبیل‌های کوچک و مقرون‌به‌صرفه، سبب شد تا آن‌ها بازار داخلی را به رقبای ژاپنی واگذار کنند؛ درنتیجه، با عجله‌ای بی‌مورد، محصولات پرافتخار خود را به خودروهایی بد‌‌ریخت و کسل‌کننده تبدیل کردند که در تاریخ خودروسازی آمریکا، از آن به‌عنوان دوره ژاپنی‌شدن یاد می‌شود. نسل سوم شورولت کامارو نیز یکی از خودروهای پرافتخاری بود که در دام ژاپنی‌شدن گرفتار شد.

نسل سوم شورولت کامارو با طراحی مسطح و پیشرانه‌های کوچک‌تر از قبل، در سال 1982 وارد بازار شد و تا ده سال بعد روی خط مونتاژ شورولت قرار داشت. محدودسازی پیشرانه‌ها، سبب شده بود تا بالاترین نسخه از نسل سوم کامارو یعنی تیپ Z28 که به پیشرانه V8 مجهز بود، تنها 145 اسب‌بخار قدرت تحویل دهد. نسخه پایه کامارو نیز با موتور چهارسیلندر 2.5 لیتری و 90 اسب‌بخار ناقابل به دست مشتریان می‌رسید.

نسخه‌های معدودی از نسل سوم شورولت کامارو، موفق شدند به بازار کشورمان راه پیدا کنند؛ هرچند اکثر آن‌ها در وضعیت نامطلوبی به سر می‌برند یا در گرداب نوسازی خودروهای فرسوده غرق شدند. نسل سوم شورولت کامارو، تا سال‌های پایانی عمر خود با مشکل بازده قوای فنی دست به گریبان بود و شورولت برای جبران مشکلات پیشرانه، این خودرو را با قطعات ظاهری اسپرت و جذاب به طور مکرر فیس‌لیفت می‌کرد.

دهه نود میلادی؛ نسل چهارم شورولت کامارو و انقلاب در مشخصات فنی

پس از عملکرد فاجعه‌بار نسل سوم کامارو در دهه 1980 میلادی، شورولت تمام تلاش خود را وقف عرضه خودرویی قابل‌قبول کرد. نتیجه تلاش‌های شورولت در سال 1993 و با عرضه نسل چهارم کامارو به بار نشست؛ خودرویی اسپرت که به اندازه نسل اول و دوم حیرت‌انگیز نبود؛ اما پیشرانه آن بازدهی مناسبی داشت و از چهره جذاب‌تری بهره می‌برد.

تیپ فول آپشن شورولت کامارو در نسل چهارم یعنی نسخه Z28، اکنون از پیشرانه هشت‌سیلندر خورجینی LT1‌ با قدرت 275 اسب‌بخار بهره می‌برد و گیربکس دستی شش‌سرعته آن نیز عملکرد شگفت‌انگیزی داشت. با فرارسیدن قرن بیست و یکم و در سال‌های پایانی عمر نسل چهارم کامارو، جنرال موتورز نسخه‌های کانورتیبل و SS از این خودرو را با پیشرانه‌های جدید به بازار فرستاد. آخرین نسخه‌های تولیدی از نسل چهارم شورولت کامارو با تیپ Z28 SS کوپه و کانورتیبل در سال 2002 میلادی وارد بازار شدند و پس از آن، شورولت اعلام کرد که عمر کامارو در این شرکت به پایان رسیده است؛ با این حال، داستان کامارو در این‌جا تمام نشد.

سال 2010؛ دوران نوزایی شورولت کامارو با نسل پنجم

شورولت و تیم طراحان و مهندسان این شرکت، هشت سال فرصت داشتند تا به نحوه عملکرد چهار نسل کامارو و شکست آن فکر کنند. درنهایت، آن‌ها بار دیگر این خودروی عضلانی آمریکایی را در سال 2010 زنده کردند و تمام سعی خود را به کار گرفتند تا المان‌های جذاب نسل اول را در نسل پنجم پدید آورند. نسل پنجم شورولت کامارو، بر اساس شاسی یک مدل هولدن توسعه یافته بود و در تیپ‌های RS، SS، Z/28 و ZL1 به بازار عرضه شد.

چهره جذاب و خشن آمریکایی هم‌چون نسل اول، موتورهای قدرت‌مند شش و هشت‌سیلندر و شتاب صفرتاصد 4.8 ثانیه از نسل پنجم شورولت کامارو یک خودروی افسانه‌ای ساختند. نسل پنجم شورولت کامارو در اواخر عمر خود، یک فیس‌لیفت دریافت کرد و چراغ‌های گرد آن با چراغ‌های مربعی جایگزین شدند. نسل پنجم شورولت کامارو، تا سال 2015 روی خط تولید قرار داشت.

نسل ششم شورولت کامارو و تغییر فضای بازار

نسل ششم شورولت کامارو در سال 2016 وارد بازار شد و تولید این نسل تاکنون ادامه یافته است. این نسل بر اساس شاسی کادیلاک ATS‌ توسعه یافت و به همین دلیل، اکنون کامارو سبک‌تر از هر زمان دیگری بود. عرضه نسل ششم شورولت کامارو با معرفی نسل جدید فورد موستانگ و دوج چلنجر هم‌زمان شد و این سه ماسل‌کار آمریکایی به طور ناخواسته درگیر رقابتی کشنده و جذاب شدند.

نسخه‌های پایه شورولت کامارو در نسل ششم، از موتور دولیتری توربوشارژر با 275 اسب‌بخار قدرت بهره می‌برند؛ درحالی‌که پیشرانه تیپ‌های میان‌رده را موتور 3.6 لیتری V-6 جنرال موتورز با قدرت 335 اسب‌بخار تشکیل می‌دهد. نسخه‌های بالارده کامارو یعنی تیپ SS نیز از پیشرانه مشترک با شورولت کوروت C7 یعنی موتور 6.2 لیتری LT1 V-8 با قدرت 455 اسب‌بخار استفاده می‌کنند. پس از عرضه نسخه‌های قدرت‌مندتر فورد موستانگ و دوج چلنجر، شورولت کامارو نیز در دو تیپ ZL1 و ZL1 1LE با قدرت بیشتر به بازار عرضه شد.

همانند نسل‌های گذشته، نسل ششم شورولت کامارو نیز در سال 2019 یک فیس‌لیفت را دریافت کرد که ظاهر این خودرو را به شورولت سیلورادو شبیه کرده بود. جعبه‌دنده‌های ده‌سرعته نیز جایگزین گیربکس‌های هشت‌سرعته در تیپ‌های بالارده شدند تا عمر این نسل برای چند سال تجدید شود.

جمع‌بندی؛ پپسی و کوکاکولا در دنیای خودروسازی!

علاقه‌مندان به دنیای تجارت و بازاریابی، با عملکرد دو شرکت پپسی و کوکاکولا آشنا هستند؛ دو غول دنیای نوشیدنی که رقابت آن‌ها از سال‌های ابتدایی قرن بیستم تاکنون، ادامه یافته است و هرکدام از آن‌ها، سعی ‌می‌کنند تا رقیب را به شکست وادار کنند. این رقابت در صنعت خودروسازی آمریکا، بین دو شرکت فورد و شورولت پس از جنگ جهانی دوم آغاز شد و تا به امروز ادامه یافته است. رقابت فورد موستانگ و شورولت کامارو یا فورد سری F و شورولت سیلورادو، مثال‌هایی از این نبرد داخلی آمریکایی هستند.

با این حال، یک مساله در خصوص پپسی و شورولت صدق می‌کند و آن، دوم‌بودن است. همان‌طورکه طی این سال‌ها پپسی همواره رتبه دوم را در دنیای نوشابه‌های گازدار به خود اختصاص داده است و قادر نیست کوکاکولا را از تخت پادشاهی به زیر بکشد، شورولت نیز با تمام نوآوری‌ها و تلاش‌ها، قادر نیست تا فورد را شکست دهد؛ البته این مساله، به معنی زیرسوال‌بردن تلاش‌های شورولت برای برتری در بازار نیست؛ با این حال، به نظر می‌رسد فورد موستانگ روحی را در کالبد خود پنهان کرده است که مشتریان این روح سرکش و خشمگین را در وجود شورولت کامارو مشاهده نمی‌کنند و به همین دلیل، کامارو همواره در آمار فروش از موستانگ پایین‌تر قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها