شتاب، سرعت و هیجان، ویژگیهایی هستند که از دیرباز در کانون توجه علاقهمندان به دنیای خودرو بهویژه هاچبک قرار داشتهاند. با پیشرفت تکنولوژی و ساخت انواع هاچبکهای پرقدرت، بهتدریج مشتریان بیشتری به سمت این مدلهای پرشتاب تمایل پیدا کردند؛ بهنحویکه تا پیش از جولان کراساوورها در بازار خودروی جهان، هاچبکهای پرشتاب یکی از محبوبترین کلاسهای خودرویی در میان متقاضیان به شمار میرفتند. در حال حاضر نیز هنوز بسیاری از جوانان، میل خود را به خرید هاچبکهای اصطلاحا داغ و چابک از دست ندادهاند.
در بازار کشور ما، همزمان با آزادشدن واردات خودرو، شرکتهای واردکننده اقدام به ارائه برخی مدلهای هاچبک با شتاب و چابکی مطلوب کردند؛ بهنحویکه برخی محصولات برندهای معتبر جهانی، در این کلاس وارد جادههای ایران نیز شدند. اگر میخواهید با این هاچبکهای جذاب بیشتر آشنا شوید، از شما دعوت میکنیم تا در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
پرشتابترین هاچبکهای بازار کشور
در ادامه، به بررسی سریعترین هاچبکهای حاضر در ایران خواهیم پرداخت:
بی ام و 125i
پیشرانه ۴سیلندر توربوشارژ با فناوری ساخت بسیار بالا، سامانه انتقال قدرت دیفرانسیلعقب، مهندسی مطلوب شاسی و قابلیتهای دینامیکی سطح بالا، سبب شده است تا نسل دوم بی ام و سری یک با مدل 125i خود، در حال حاضر سریعترین هاچبک موجود در بازار کشور لقب بگیرد. این خودرو، ۲۲۴ اسببخار قدرت و ۳۱۰ نیوتنمتر گشتاور را بهواسطه یک گیربکس ۸ دنده اتوماتیک، راهی محور عقب میکند تا بتواند در فرایند شتابگیری صفرتاصد، رکوردی معادل ۶.۱ ثانیه را به ثبت برساند.
این رقم برای یک هاچبک نهچندان سبک وزن ۱۴۷۵ کیلوگرمی، بسیار مهیج به نظر میرسد و میتواند نیازهای هیجانی مشتریان متمول و البته جوان را بهخوبی مرتفع سازد؛ بنابراین، بی ام و 125i مدل ۲۰۱۶-۲۰۱۸ تاج پادشاهی پرشتابترین هاچبک بازار کشور را بر سر نهاده و در این رقابت به مقام قهرمانی رسیده است.
فولکس واگن گلف GTi
عرضه گلف جی تی آی از سوی ماموت خودرو به بازار کشور را باید یکی از قابلتحسینترین کارهای این شرکت در راستای هیجانبخشیدن به بازار خودروی داخل قلمداد کرد. هرچند متاسفانه فولکس واگن گلف GTi فرصت حضور گسترده در بازار ایران را پیدا نکرد و خیلی زود گلوی آن با تیغ تحریم و لغو واردات خودرو بریده شد، اما همین تعداد محدود از این خودرو نیز که در بازار موجود هستند، توانستهاند سطح شور و هیجان را در جمع طرفداران هاچبکهای لوکس و گرانقیمت بازار ایران به میزان مطلوبی افزایش دهند.
این خودروی خوشنام و معتبر جهانی در بازار ایران، به یک پیشرانه ۴سیلندر توربوشارژ دو لیتری و گیربکس ۶ دنده دوکلاچه مسلح شده است تا همچون تیری از چله کمان خارج شود و شتاب صفرتاصد ۶.۴ ثانیهای بههمراه حداکثر سرعت 243 کیلومتر بر ساعت را از خود به یادگار بگذارد. فولکس گلف gti، در رده هاچبکهای اسپرت و داغ جهان جای میگیرد و خاطر آن نزد اکثر مشتریان جوان، بسیار عزیز است. این هاچبک جذاب آلمانی با توجه به نوع عملکرد فنی خود، موفق شده است که لقب دومین هاچبک پرشتاب موجود در بازار کشور را به خود اختصاص دهد.
مینی کوپر اس ۲۰۱۸
شرکت پرشیا خودرو بهعنوان نماینده بی ام و، این اواخر سعی کرد تا کاهش واردات محصولات لوکس بی ام و به بازار ایران را با عرضه تولیدات گروه خودروسازی بریتانیایی مینی جبران کند. در همین راستا، این شرکت تصمیم گرفت تا مدل مینی کوپر اس را بهعنوان یک هاچبک اسپرت و البته خانوادگی، در ایران به فروش برساند.
این خودروی جذاب و البته گرانقیمت، هماکنون لقب سومین هاچبک پرشتاب بازار ایران را به نام خود ثبت کرده است؛ چراکه بهواسطه پیشرانه ۴سیلندر توربوشارژ ساخت ب ام و و گیربکس ۶دنده اتوماتیک، قادر است توانی معادل ۱۹۲ اسببخار و ۲۸۰ نیوتنمتر گشتاور را به سوی چرخهای جلو ارسال کند و شتاب صفرتاصد خود را به عدد ۶.۸ ثانیه برساند. این خودروی بریتانیایی با مهندسی آلمانی، توانسته است جذابیتهای بصری و فنی خود را به رخ بسیاری از حریفان بکشد و طرفداران بسیاری را در میان مشتریان ثروتمند و خاصپسند بازار ایران برای خود فراهم آورد.
ولوو v40 r-design
هاچبک ولوو v40 آر دیزاین، به جایگاه چهارمین هاچبک پرشتاب بازار کشور نائل آمده است؛ زیرا این خودرو بهواسطه پیشرانه ۵سیلندر توربوشارژ خود به قدرت 213 اسببخار و 300 نیوتنمتر گشتاور بهعلاوه گیربکس ۶ دنده اتوماتیک، توانسته است شتاب صفرتاصد معادل ۶.۹ ثانیه و حداکثر سرعت 230 کیلومتر بر ساعت را ارائه دهد. این هاچبک زیبای اروپایی، در قالب مدلهای ۲۰۱۳-۲۰۱۴ در بازار کشور حضور یافته است و علاوه بر ارائه یک سواری نرم و هندلینگ مطلوب، عملکرد فنی چابک و نسبتا اسپرتی را از خود به نمایش میگذارد تا بدینوسیله، هم هیجانات روحی مشتریان جوان را اغنا کند و هم نیازهای خانوادگی را به بهترین نحو پاسخ دهد.
آلفارومئو جولیتا
آلفارومئو جولیتا، یکی از خوشاقبالترین هاچبکهای اسپرت اروپایی در بازار کشور به شمار میرود؛ چراکه بهواسطه محبوبیت برند و همچنین طراحی جذاب و عملکرد فنی مطلوب، توانسته است بیش از ۷ سال در ایران دوام آورد؛ کاری که بسیاری از محصولات مشابه، نتوانستند انجام دهند.
پیشرانه کمحجم ۱.۴ لیتری این خودرو ضمن بهرهمندی از فناوری مالتی ایر و حذف یکی از میلسوپاپها، بهواسطه بهرهمندی از سیستم توربوشارژ، حدود 170 اسببخار قدرت و 250 نیوتنمتر گشتاور را از طریق یک گیربکس ۶دنده به سوی محور جلو ارسال میکند تا این هاچبک جذاب ایتالیایی، بتواند فرایند شتاب صفرتاصد را ظرف مدت ۷.۷ به انجام رساند و خود را در لیست پرشتابترین هاچبکهای بازار ایران جای دهد. با توجه به حجم پایین پیشرانه، ارائه چنین توان فنی نشان از عملکرد عالی این خودرو در بحث فنی و شتابگیری دارد.
سیتروئن c3
بخت با این هاچبک جمعوجور فرانسوی یار نبود تا بتواند تواناییهای خود را به طور کامل به رخ حریفان در ایران بکشد؛ زیرا مدتی پس از شروع مونتاژ و عرضه آن به بازار از سوی سایپا ، ماجرای اعمال مجدد تحریمها پیش آمد و سیتروئن سی تری مجبور به خروج از بازار کشور شد. این هاچبک فرانسوی، از پیشرانه ۱.۶ لیتری توربوشارژ مشترک با پژو ۲۰۰۸ بهره میبرد و بهواسطه ارائه ۱۶۳ اسببخار قدرت و 243 نیوتن متر گشتاور، قادر است در مدت 8.2 ثانیه، از حالت سکون به سرعت صدکیلومتر بر ساعت برسد و چابکی خود را به رخ بسیاری از کراساوورهای همرده و هاچبکهای خانوادگی بکشد؛ بنابراین، این خودروی فرانسوی را نیز باید در انتهای لیست پرشتابترین هاچبکهای کشور جای داد.
بیشتر بخوانید
یادتون رفت از بنز c200 -2014
هم تعریف کنید . که فکر نمی کنم در حال حاضر
رقیبی در ایران داشته باشه
C200 هاچ بک نیست