اصولا ذهنیت ما ایرانیها نسبت به کیفیت یک خودرو در قیاس با مردمان سایر نقاط جهان، در حکم تافته جدابافته است؛ چراکه اکثر مشتریان داخلی نهتنها فاقد توان مالی خرید خودروهای روز دنیا با سطح کیفی مطلوب هستند، بلکه بسیاری از این محصولات حتی اجازه حضور معدود در بازار ایران را نیز پیدا نمیکنند.
در این میان، بسیاری از خودروهای تولید داخل نیز وجود دارند که گرچه از لحاظ مرغوبیت به محصولات تولیدشده توسط برندهای معتبر جهان نمیرسند، اما با این وجود، در قیاس با سایر رقیبان موجود در داخل کشور، از سطح کیفی بالاتری بهرهمند هستند و به عنوان باکیفیتترین خودروهای ایران شناخته میشوند.
سازمان بازرسی کیفیت و استاندارد ایران بهعنوان نهاد ناظر بر سطح کیفی تولیدات داخلی، وظیفه ارزشیابی مرغوبیت خودروهای ساخت داخل را بر عهده دارد و نتایج ارزیابیهای خود را معمولا طی بازههای ماهانه در اختیار وزارت صمت قرار میدهد. نوع آزمون سازمان استاندارد و معیارهای این نهاد در ارزیابی کیفیت خودروهای داخلی، چندان مشخص نیست؛ اما با این وجود، اعلام شده است که کارشناسان سازمان یادشده، خودروها را از نظر ظاهری و عملکردی مورد بازرسی کامل قرار دادهاند و سپس اقدام به امتیازدهی به آنها در قالب یک تا پنج ستاره کیفی خواهند کرد. در این گزارش، خودروها در سطوح قیمتی مختلف دستهبندی میشوند که هر دسته، شامل یک یا چند مدل است.
در این مطلب، قصد داریم تا باکیفیتترین خودروهای ایران را بر اساس جدیدترین گزارش سازمان استاندارد که در بهمنماه ۹۹ منتشر شده است، به شما مخاطبان گرامی معرفی کنیم. پس اگر برای شما جالب است بدانید که کدام تولیدات داخلی از نظر سازمان استاندارد کیفیت بالاتری دارند، ادامه این مقاله را از دست ندهید.
گروه وانتها
گزارش سازمان بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، وانتهای کشور را در دو سطح قیمتی یک و دو دستهبندی کرده است. سطح قیمتی یک، تنها شامل وانت نیو پیکاپ فوتون دیزلی از شرکت ایران خودرو میشود که سه ستاره کیفی دریافت کرده و در دسته خود، بهعنوان باکیفیتترین وانت مونتاژ داخل برشمرده شده است.
سایر وانتهای تولید داخل نیز در سطح قیمتی ۲ دستهبندی شدهاند که بهتر بود وانت پیکاپ ریچ از شرکت سایپا نیز در دسته اول جای میگرفت تا به رقابت با پیکاپ فوتون بپردازد. به هر حال، این محصول شرکت زامیاد به عنوان نمونه چینی نیسان پیکاپ، توانسته است سه ستاره کیفی دریافت و خود را بهعنوان یکی از وانتهای باکیفیت تولید داخل معرفی کند. البته ازآنجاییکه محصولاتی همچون سایپا ۱۵۱ (پراید وانت)، کارا ۲۰۰۰ تک و دوکابین یا همان وانت مزدا نیز موفق به دریافت سه ستاره کیفی شدهاند، بنابراین پیکاپ ریچ نمیتواند چندان به ستارههای خود افتخار کند.
باید بدانید که وانت آریسان ایران خودرو با دریافت دو ستاره و انواع مدلهای وانت نیسان زامیاد نیز با کسب تکستاره کیفی، در ردههای بعدی جدول جای گرفتهاند. بنابراین، نیسان آبی نشان بیکیفیتترین وانت ساخت داخل را دریافت کرده است.
دسته خودروهای سواری
اما دسته خودروهای سواری که قطعا بیشتر موردتوجه ما قرار دارد، به چهار سطح قیمتی مختلف دستهبندی شده است که هر دسته، شامل خودروهایی متفاوت است و محصولات پرفروش خودروسازان ایرانی را دربرمیگیرد.
سطح قیمتی یک از گروه خودروهای سواری، تنها کراساوور کامپکت تیگو ۷ شرکت مدیران خودرو را در خود جای داده است. این اتومبیل که چند سال است روی خط مونتاژ گروه مدیران خودرو حضور دارد، در آخرین بازرسی کیفی تنها سه ستاره به دست آورده است که نشان از کاهش کیفیت این محصول دارد. خصوصا که مدیران خودرو، بهای نسبتا بالایی را برای این کراساوور توربوشارژ از مشتریان طلب میکند و افت سطح کیفی آن با وجود افزایش قیمت، مسلما چندان برای مشتریان خوشایند نخواهد بود.
اما سطح قیمتی ۲ در گروه خودروهای سواری، شامل چند مدل دیگر از کراساوورهای جمعوجور و پرفروش بازار داخلی است که در این بین، هایما اس ۷ توربو اتوماتیک از گروه صنعتی ایران خودرو خراسان با دریافت ۴ ستاره کیفی درکنار SWM G01F از شرکت سیف خودرو، بهعنوان باکیفیتترین خودروهای سواری در این گروه قیمتی شناخته شدهاند.
جک اس ۵ بههمراه تیگو ۵ ، جک اس ۳ و SWM G01 نیز هرکدام با کسب سه ستاره، ردههای بعدی جدول را به خود اختصاص دادهاند. بهتر است بدانید که در این گروه قیمتی، ام وی ام X33S شرکت مدیران خودرو با کسب تنها دو ستاره ایمنی، عنوان بیکیفیتترین کراساوور مونتاژ داخل را دریافت کرده است.
اما در سطح قیمتی سوم خودروهای سواری، به محصولات پرفروش داخلی نظیر انواع سمند، پژو و دنا از گروه ایران خودرو میرسیم که در میان آنها، گل سرسبد تولیدات بزرگترین خودروساز کشور یعنی دنا پلاس توربو اتوماتیک، با کسب ۵ ستاره کیفی، لقب باکیفیتترین سدان تولید داخل را برای خود رزرو کرده است. برادر این محصول یعنی دناپلاس توربوی دندهای نیز بههمراه پژو ۲۰۷ و دنا پلاس معمولی، با اخذ ۴ ستاره، ردههای بعدی جدول را به تسخیر خود درآوردهاند. سایر محصولات ایران خودرو نظیر انواع پژو ۲۰۶ و رانا، دنا معمولی، پژو پارس، سمند و پژو ۴۰۵ نیز هرکدام موفق به دریافت سه ستاره کیفی از سازمان استاندارد ایران شدهاند.
اما آخرین ردیف قیمتی از گروه خودروهای سواری تولید داخل که در گزارش سازمان استاندارد به آن اشاره شده است، شامل تولیدات پلتفرم ایکس ۲۰۰ سایپا یعنی خانواده تیبا میشود. در این جمع، کوییک معمولی با پشتسرگذاشتن برادر خود یعنی کوییک آر و کسب ۴ ستاره کیفی، بهعنوان باکیفیتترین محصول در گروه خود شناخته شده است. سایر خودروهای حاضر در این دسته شامل کوییکآر، تیبا ۲ پلاس، تیبا ۲ ، ساینا کاشان، تیبا و ساینا پارس خودرو، هرکدام سه ستاره را در کارنامه خود ثبت کرده و از لحاظ کیفی، در ردههای بعدی جدول جای گرفتهاند.
جمعبندی
با توجه به توضیحات ارائهشده، پی بردیم که وانت نیوپیکاپ فوتون دیزل، وانت ریچ، هایما s7 اتوماتیک، دنا پلاس توربو اتوماتیک و سایپا کوییک، هر کدام در بازههای قیمتی خود موفق به کسب عنوان باکیفیتترین خودروی ایران در بهمنماه ۹۹ شدند. البته لازم به تاکید نیست که متاسفانه هنوز کیفیت خودروهای داخلی با سطوح استاندارد جهانی فاصله معناداری دارد و امیدواریم خودروسازان ایرانی نیز با افزایش سطح کیفی تولیدات خود، بتوانند لبخند رضایت ملموستری را بر لبان مشتریان داخلی بنشانند و لذت بیشتری را از خرید محصول ایرانی در دل هموطنان ایجاد کنند.
بیشتر بخوانید
- 10 خودروی مناسب برای رانندگان تازه کار در جهان
- دروغ سیزده به سبک خودروییها!
- بزرگ ترین خودروهای جهان
- بزرگترین و کوچکترین موتور خودروها در دنیا
- بهترین طراحان خودرو را بشناسید
- ساده ترین خودروهای تاریخ