حدود یک قرن از زمانی که هنری فورد صنعت خودروسازی را به شکل امروزی بنیان نهاد، میگذرد. در طی این مدت، خودرو از کالایی لوکس و اشرافی به محصولی برای مصارف تمام مردم تبدیل شده و صنعت خودروسازی در تار و پود جوامع انسانی ریشه دوانده است.
امروزه پس از حدود یک قرن، خودروها را در هر کوچه و خیابانی در سراسر جهان میتوان دید و میل به خرید یا تعویض خودرو در بسیاری از مصرفکنندگان وجود دارد. در این بازار پر مشتری، برخی شرکتهای بزرگ خودروسازی وجود دارند که بخش عمده تجارت اتومبیل در جهان را به زیر سلطه خود در آوردهاند.
برای مثال اگر از یک فرد ناآشنا به صنعت خودرو در مورد چند شرکت خودروسازی معروف سوال کنید، حتما وی برندهایی همچون تویوتا، مرسدس بنز و فورد را به خاطر میآورد که این مساله، نشانگر گستردگی صنعت خودرو در تمامی جهان است.
کمپانیهای بزرگ خودروسازی دنیا
در این مطلب از همراه مکانیک، نگاهی به پنج شرکت خودروسازی بزرگ جهان خواهیم داشت که در حال حاضر، دنیای اتومبیل را تحت سلطه خود در آوردهاند. صنایع بزرگ خودروسازی جهان، سالها است که در این زمینه فعالیت دارند و با پیشرفتهای مکرر، به فرمانروایان صنایع وسایل نقلیه تبدیل شدهاند. با ما همراه باشید تا این امپراطوریهای بزرگ خودروسازی را مورد بررسی قرار دهیم.
فولکس واگن (Volkswagen)
فولکس واگن، شرکتی چندملیتی و فعال در زمینه خودروسازی است که مقر اصلی آن، در آلمان قرار دارد. خودروهای سواری، خودروهای تجاری و اتومبیلهای سنگین نظیر کامیون و اتوبوس، ازجمله تولیدات گروه فولکس واگن هستند. فولکس واگن یکی از بزرگترین هلدینگهای خودرویی در جهان است و هشت برند بزرگ دنیای اتومبیل زیرمجموعه آن محسوب میشوند که همین مساله، موجب عظمت بیشتر این برند شده است.
برندهای آئودی، پورشه، بوگاتی، اشکودا، سئات، لامبورگینی، بنتلی، اسکانیا و مان از زیرمجموعههای گروه فولکس واگن هستند. این برند در سال 2020 میلادی، 6.4 میلیارد دلار سود خالص کسب کرد تا مجموع درآمد نهایی آن، به 247.4 میلیارد دلار برسد. فولکس واگن در سال 2020 عنوان پرفروشترین خودروساز جهان را به تویوتا واگذار کرد؛ اما همچنان یکی از بزرگترین خودروسازان جهان به شمار میرود.
فولکس واگن در سال 1937 یعنی 84 سال پیش، تاسیس شد و از آن زمان تاکنون، در حوزه خودرو فعال است. ایده ساخت خودرویی مردمی، از ابتدای فعالیت تاکنون همراه فولکس واگن بوده است؛ چراکه نخستین محصول این شرکت، فولکس واگن بیتل بود که توسط فردیناند پورشه توسعه یافت و بهمنظور استفاده عموم به تولید رسید. فولکس واگن، امروزه با عرضه خودروهای مختلفی همچون آپ، پولو و گلف این سنت را ادامه میدهد.
تویوتا
شرکت مشهور ژاپنی، تویوتا نیز یکی دیگر از بزرگترین خودروسازان جهان محسوب میشود که در سال 2020 موفق شد عنوان پرفروشترین خودروساز جهان را به خود اختصاص دهد. پیش از این اتفاق، فولکس واگن عنوان پرفروشترین خودروساز جهان را طی پنج سال گذشته در اختیار داشت. سود خالص تویوتا در سال 2020 میلادی، برابر با 14.4 میلیارد دلار بود و درآمد نهایی این شرکت نیز، به رقم 248.6 میلیارد دلار بالغ شد.
تویوتا همانند فولکس واگن، یک شرکت چندملیتی است که در زمینه تولید خودروهای سواری و تجاری، کامیون، وانت و وسایل نقلیه نوآورانه فعالیت میکند. دو برند لکسوس و دایهاتسو، از زیرمجموعههای تویوتا هستند. فروش فوقالعاده تویوتا در آمریکای شمالی، این خودروساز ژاپنی را به یکی از بزرگترین صنایع تولید اتومبیل در جهان تبدیل کرده است.
تولید خودروهای اقتصادی و بادوام طی چند دهه گذشته، تویوتا را به یکی از بزرگترین خودروسازان دنیا تبدیل کرده است. محصولاتی همچون تویوتا کرولا، تویوتا کمری، تویوتا راو 4 و تویوتا لندکروزر، ازجمله خودروهای شناختهشده و محبوب تویوتا در کل جهان هستند. خودروی هیبریدی شناختهشده این شرکت یعنی تویوتا پریوس نیز ستون فقرات اتومبیلهای پاک و سبز را در سراسر جهان تشکیل میدهد.
خط محصول گسترده تویوتا، یکی از علل موفقیت این برند است. این شرکت، خودروهای مختلفی را در سگمنتهای گوناگون و با قیمتهای مختلف به تولید میرساند و هر فردی با هر بودجهای، قادر است تا محصولی از تویوتا را خریداری کند. کشورهای فقیر آفریقایی و آسیایی نیز بازار خودروهای کارکرده تویوتا را تشکیل میدهند و همین مساله، منجر به گسترش امپراطوری تویوتا در جهان شده است. تویوتا قطعات و لوازم جانبی محصولاتش را خودش به تولید میرساند و با نظارت بر نمایندگان فروش خود در کشورهای مختلف، از کیفیت خدمات فروش و پسازفروش خود اطمینان حاصل میکند.
دایملر
دایملر نیز یکی دیگر از خودروسازان بزرگ دنیا و دومین خودروساز بزرگ آلمانی در این لیست است. گروه دایملر یک افتخار بزرگ در کارنامه دارد و آن، تولید نخستین خودروی جهان با برند مرسدس است. این شرکت در قرن نوزدهم توسط بزرگانی نظیر گوتیب دایملر و ویلهلم میباخ تاسیس شد و مدتی بعد با ادغام در شرکت کارل فردریش بنز، به شرکت دایملر – بنز تغییر نام داد. این شرکت در بازه کوتاهی بهواسطه شراکت با خودروساز آمریکایی کرایسلر، دایملر – کرایسلر نامیده شد و پس از اتمام شراکت، به دایملر آ گ تغییر نام داد.
شرکتهای مرسدس بنز، مرسدس AMG، دایملر تراکس، فوسو و اسمارت، ازجمله زیرمجموعههای گروه دایملر آ گ هستند که محصولاتی را در سگمنت سواری، تجاری و سنگین به بازار عرضه میکنند. محصولات لوکس این شرکت با برند مرسدس – میباخ به بازار عرضه میشوند؛ چراکه خط تولید مستقل این برند در سال 2012 منحل شد.
مرسدس بنز برای سالها، رقیب جدی بی ام و در بازار خودرو بوده است و هرکدام از این دو شرکت در بازههای زمانی مختلفی، کنترل قسمت لوکس بازار را در دست گرفتند؛ با این حال، به دلیل گستردگی فعالیتهای گروه دایملر و عرضه محصولات با برندهای مختلف، این شرکت اتومبیلسازی آلمانی در بین پنج شرکت بزرگ خودروسازی دنیا قرار گرفته است.
سود خالص گروه دایملر در سال 2020 میلادی، برابر با 309.3 میلیون دلار بود و درآمد کل این شرکت نیز معادل 174.6 میلیارد دلار تخمین زده شد. گروه دایملر علاوه بر صنعت خودروسازی، در حوزه بانکداری و لیزینگ نیز فعالیت دارد.
فورد
شرکت خودروسازی فورد که امروزه فورد موتور نامیده میشود، جایگاه چهارم را در بین پنج خودروساز بزرگ جهان به خود اختصاص داده است. پیش از آنکه ایده ساخت خودروهای مردمی توسط شرکتهایی همچون فولکس واگن، تویوتا و رنو مطرح شود، این هنری فورد بود که با ساخت فورد مدل T صنعت خودروسازی را دگرگون و امکان استفاده از اتومبیل را برای تمامی اقشار جامعه فراهم کرد.
فورد در طول سابقه درخشان خود از سال 1903 میلادی تاکنون، مالک برندهای مختلفی ازجمله جگوار، لندروور و ولوو بوده است؛ اما در حال حاضر، تنها دو برند فورد و لینکلن در تملک این شرکت هستند و زیرشاخه اقتصادی مرکوری نیز منحل شده است. درصدی از سهام شرکتهای آستون مارتین و مزدا نیز به فورد تعلق دارد. فورد در سال گذشته میلادی، سودی برابر با 2.1 میلیارد دلار داشت که درآمد کلی این شرکت را به رقم 130.4 میلیارد دلار رساند.
عمده شهرت فورد در حال حاضر، به دلیل فروش فوقالعاده پیکاپهای سری F این شرکت به دست آمده است که برای چند سال، پرفروشترین خودرو در آمریکای شمالی بودند. همچنین خودروهای فورد کراون ویکتوریا، فورد تاروس و فورد اینترسپتور برای دههها، ستون فقرات ناوگان پلیس کانادا و ایالات متحده بودهاند. محصول اسپرت و عضلانی این شرکت یعنی فورد موستانگ نیز از ابتدای حضورش در بازار تاکنون، بهعنوان یکی از پرفروشترین ماسلکارها (خودروهای عضلانی) شناخته میشود.
جنرال موتورز
غول آمریکایی صنعت خودرو و نماد باقیمانده از خودروسازی دیترویت، پنجمین شرکت بزرگ فعال در صنعت خودروسازی جهان به شمار میرود. جنرال موتورز در سال 1908 و اندکی پس از فورد تاسیس شد و با وجود بحرانهای مالی گوناگون، تا به امروز به حیات خود ادامه داده است.
جنرال موتورز محصولات اندکی را با برند GMC به بازار عرضه میکند و اکثر خودروهای آن، توسط برندهای زیرمجموعه به تولید میرسند. برندهای آمریکایی کادیلاک، شورولت، بیوک و هامر، برندهای چینی بائوجون و وولینگ و برند استرالیایی هولدن، از زیرشاخههای جنرال موتورز هستند. جنرال موتورز در سال 2020 توانست سودی برابر با 1.7 میلیارد دلار کسب کند و مجموع درآمد آن، به 115.8 میلیارد دلار برسد.
جنرال موتورز، در تولید انواع خودروهای شخصی و تجاری فعالیت دارد و با عرضه محصولاتی همچون شورولت بولت و هامر EV، خود را در بازار اتومبیلهای برقی دخیل کرده است. شورولت کامارو و شورولت کوروت، دو مورد از مشهورترین سوپراسپرتهای تولیدشده توسط جنرال موتورز هستند و شورولت سیلورادو با اندکی اختلاف نسبت به فورد F-150، دومین پیکاپ پرفروش ایالات متحده است.
سخن پایانی
اگر به کشورهایی که پنج خودروساز بزرگ جهان در آنها قرار گرفتهاند توجه کنید، متوجه خواهید شد که تمامی آنها در یکی از سه کشور آمریکا، آلمان یا ژاپن قرار دارند. این کشورها، به قدرتهای صنعتی دنیای امروز تبدیل شدهاند و تمامی کالاهای صنعتی در جهان براساس همکاری یا الگوبرداری از محصولات آمریکایی، ژاپنی یا آلمانی به تولید میرسد.
کیفیت ساخت کالاهای تولیدشده در این سه کشور نیز زبانزد خاص و عام است و مشتریان در بازار جهانی، احترام خاصی برای کالاهای آمریکایی، ژاپنی یا آلمانی قائل هستند. تردیدی نیست که پنج خودروساز بزرگ جهان در کوتاهمدت به این شکل باقی نخواهند ماند و ممکن است برندهای دیگری جایگزین آنها شوند؛ با این وجود، خودروسازان بزرگی همچون تویوتا، فورد و جنرال موتورز به توسعه امپراطوری خود در سرتاسر جهان ادامه خواهند داد.
بیشتر بخوانید
- نگاهی به زندگی ویلهلم میباخ؛ پدر طراحی فنی خودرو
- بزرگترین و کوچکترین موتور خودروها در دنیا
- بهترین طراحان خودرو را بشناسید
- ساده ترین خودروهای تاریخ
- جذابترین خودروهای پلیس جهان
- خودروهایی که تولیدشان در سال 2020 متوقف شد