چیپ ایموبلایزر‌ خودرو چیست و چه کاربردی دارد؟

فهرست مطالب


حتما تا به حال هنگام خرید خودرو شنیده‌اید که شرکت سازنده، سعی دارد با تاکید بر آپشنی به نام ایموبلایزر یا همان سیستم ضدسرقت‌، ارزش خرید محصول خود را بیشتر از رقبا جلوه دهد. کارکرد این سیستم به زبان ساده، جلوگیری از سرقت خودرو است و تا حد چشم‌گیری از سرقت خودرو، جلوگیری به عمل می‌آورد.

اگر از طرف‌داران دنیای فیلم و سریال باشید، حتما بارها دیده‌اید که فردی قفل خودرویی را می‌شکند و وارد آن می‌شود؛ سپس با گشودن قسمت زیرین فرمان و اتصال چند سیم به یکدیگر، خودرو را روشن می‌کند. استفاده از سیستم ایموبلایزر‌، موجب می‌شود تا چنین اتفاقی که در دهه‌های گذشته مرسوم بود، دیگر رخ ندهد.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

استفاده از این سیستم، سال‌ها است که در کشورهای مختلف جهان اجباری شده است؛ برای مثال، استرالیا از سال 2001، تمامی خودروسازان را ملزم کرد که سیستم ایموبلایزر‌ را بر روی محصولات خود نصب کنند. استفاده گسترده از این سیستم در استرالیا سبب شد تا آمار سرقت خودرو چهل درصد کاهش یابد و دیگر مالکان خودروها نگران باز ماندن سوییچ هنگام ترک خودرو نباشند. در این مطلب از همراه مکانیک، به بررسی سیستم ایموبلایزر‌ خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

ماهیت سیستم ایموبلایزر‌ و عملکرد آن

ماهیت سیستم ایموبلایزر‌ و عملکرد آن

ایموبلایزر‌ یا سیستم ضد سرقت موتور، یک چیپ الکترونیکی است که خودروهای مدرن به آن مجهز هستند. این چیپ به طور مستقیم با کامپیوتر خودرو در ارتباط است و توسط آن کنترل می‌شود.

کارکرد ایموبلایزر‌ ساده است، این سیستم تنها در صورتی اجازه روشن شدن خودرو را می‌دهد که سوییچ مجاز وارد محفظه شده باشد. کلیدهای خودرو رمزنگاری شده هستند و هنگامی که شما کلید را وارد مغزی سوییچ کنید، این کد خوانده می‌شود. اگر کد کلید وارد شده و کد موجود در کامپیوتر خودرو یکسان باشند، ایموبلایزر‌ اجازه روشن شدن خودرو را صادر می‌کند. در غیر این صورت سیستم سوخت رسانی و سیستم اشتعال مخلوط سوخت و هوا فعال نخواهند شد و خودرو روشن نمی‌شود.

این روزها بسیاری از خودروها فاقد کلیدهای سنتی هستند و به جای آن از سیستم ورود و استارت بدون کلید استفاده می‌کنند. فرآیند اصلی سیستم ضد سرقت در خودروهایی که مجهز به سامانه ورود و استارت بدون کلید هستند، از طریق ریموت خودرو صورت می‌گیرد و فرآیند شناسایی کد از مغزی سوییچ به ارتباط راه دور سیستم ورود بدون کلید منتقل شده است. در این نوع از ایموبلایزر هنگامی که راننده دکمه استارت را فشار می‌دهد، در حقیقت تمامی مراحل امنیتی سیستم ضد سرقت موتور طی شده است.

ایموبلایزر‌، از ساده تا پیشرفته

ایموبلایزر‌، از ساده تا پیشرفته

سیستم‌های ایموبلایزر‌ ساده همانند آن‌چه در خودروهای داخلی مشاهده می‌کنید، از سال‌ها پیش در صنعت خودروسازی مورد استفاده قرار گرفتند. در این نوع از سیستم‌ها یک کارت حاوی کد به همراه دو کلید هوشمند تحویل راننده می‌شود و در صورتی که مشکلی برای کلیدها یا مغزی سوییچ به وجود آید، تمامی سیستم ایموبلایزر‌ خودرو بایستی تعویض شده و کدهای جدیدی برای آن تعریف شود.

کاملا مشخص است که پس از اجبار نصب ایموبلایزر‌ در تمامی خودروها، سارقان راهی را برای دور زدن این سیستم پیدا کرده‌اند. اکنون سارقان با استفاده از دستگاه‌های الکترونیکی پیشرفته یا روش‌های ابداعی می‌توانند کدهای سیستم ایموبلایزر‌ را هک کرده و خودرو را روشن کنند؛ بنابراین برخی خودروسازان تصمیم گرفتند تا سیستم ضد سرقت موتور را از آن‌چه که هست، پیچیده‌تر طراحی کنند تا مانع از سرقت محصولات لوکس و گران‌قیمت خود شوند.

برای مثال اکثر خودروهای بی ام و به سیستم کدگذاری دولایه مجهز هستند. در لایه اول یک کد شخصی دائمی و در لایه دوم کد امنیتی متغیر قرار دارد که به صورت لحظه‌ای تغییر می‌کند و مانع از هک شدن ایموبلایزر‌ می‌شود.هنگامی که راننده خودرو را روشن می‌کند، کد دومی که به صورت لحظه‌ای تولید شده در سوییچ ذخیره می‌شود. هر بار که راننده خودرو را روشن کند، ابتدا کد ثابت و سپس کد متغیر خوانده می‌شوند و سپس اجازه روشن شدن خودرو صادر می‌شود.

در این سیستم حتی با وجود خواندن کد ثابت، اگر کد متغیر دوم موجود نباشد موتور روشن نخواهد شد و از سرقت خودرو جلوگیری به عمل خواهد آمد. از سوی دیگر تراشه‌های سیستم کدگذاری دولایه تنها توسط شرکت‌های سازنده خودرو تولید می‌شوند و فقط نمایندگی‌های مجاز خودروسازان اجازه تغییر یا تعویض آن‌ها را دارند. تعویض سیستم ضد سرقت موتور و تعیین کدهای جدید در این روش، به تایید اعتبار و هویت مشتری نیاز دارد.

مشکلات معمول سیستم ایموبلایزر‌

ایموبلایزر‌ نیز همانند بسیاری دیگر از سیستم‌های الکترونیکی خودرو، ممکن است دچار مشکلاتی شود. با توجه به حساسیت این سیستم و نقش ویژه‌ای که ایموبلایزر‌ در فرآیند کاری خودرو ایفا می‌کند، وجود هرگونه اشکال در آن می‌تواند مالک خودرو را با دردسرهای مختلفی مواجه کند.

نشانه اول: بازنشدن درب‌های خودرو

بازنشدن درب‌های خودرو

این اتفاق هنگامی رخ می‌دهد که مالک با فشردن دکمه باز کردن قفل روی سوییچ، شاهد هیچ‌گونه عکس‌العملی از سوی خودرو نیست. بسیاری از خودروهای امروزی فاقد قفل و کلید به صورت سنتی هستند، بنابراین مالک نمی‌تواند آن‌ها را به صورت عادی باز کند و با دردسرهای مختلفی مواجه خواهد شد. البته این مساله در مورد خودروهای ایرانی صدق نمی‌کند چرا که اکثر تولیدات داخلی به سیستم قفل و کلید سنتی مجهز هستند و می‌توان با چرخاندن کلید، قفل درب‌ها را گشود.

هنگامی که این مشکل رخ می‌دهد، بهترین کار برقراری ارتباط با یک قفل ساز است. اگر مالک خودرو گران‌قیمتی هستید و سیستم ایموبلایزر اتومبیل شما بیش از حد پیچیده است، بایستی به نمایندگی‌های مجاز یا مراکز ارایه خدمات پس از فروش اتومبیل خود مراجعه کنید.

نشانه دوم: مشکل در قفل‌شدن درب‌ها

این مشکل نیز همانند مشکل قبلی است و نشان می‌دهد که ایرادی اساسی در سیستم ضد سرقت اتومبیل شما وجود دارد. اگر حس می‌کنید که ریموت اتومبیل شما دچار ایراد شده است، باتری آن را تعویض کنید. همچنین فیوزهای مربوط به سیستم ضد سرقت و قفل درها را مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که ایرادی در فیوزها یا ریموت وجود نداشته باشد، سیستم ضد سرقت خودرو دچار مشکل شده است و برای رفع آن باید به یک قفل ساز خبره مراجعه کنید.

نشانه سوم، موتور روشن نمی‌شود

یکی دیگر از نشانه‌های وجود مشکل در سیستم ضد سرقت خودرو، روشن نشدن موتور است. رخ دادن این مشکل به معنی عدم عدم توانایی سیستم ایموبلایزر‌ در خواندن کدهای سوییچ است و به همین دلیل اجازه روشن شدن خودرو صادر نمی‌شود. در این‌گونه مواقع امکان بروز دو رویداد وجود دارد، نخست آن‌که کلید و سوییچ دچار مشکل هستند و بایستی به دنبال مشکل در این قطعه باشید. در حالت دوم که دردسر بزرگتری برای مالک ایجاد شده است، سیستم ایموبلایزر‌ دچار مشکل شده است.

نشانه چهارم: کلید در مغزی سوییچ نمی‌چرخد

کلید در مغزی سوییچ نمی‌چرخد

یکی از نشانه‌های مشکل سیستم ضد سرقت موتور در خودروهایی که همچنان از سیستم کلید و سوییچ سنتی استفاده می‌کنند، نچرخیدن کلید در مغزی سوییچ است. علت این رویداد ایجاد مشکل در تراشه ترانسپوندر خودرو است که وظیفه خواندن و ارسال کد را برعهده دارد.

علت رخداد این مشکل، ورود آب به مغزی سوییچ یا تراشه ترانسپوندر است. همچنین احتمال دارد که دنده‌های درونی مغزی شکسته باشند و به همین دلیل شما نتوانید کلید را درون آن بچرخانید.

نشانه پنجم: خاموش‌نشدن آژیر هشدار

شایع‌ترین نشانه وجود مشکل در سیستم ضد سرقت خودرو، خاموش نشدن آژیر هشدار آن است. در این مواقع سیستم ایموبلایزر‌ خودرو قادر نیست تا درها را مطابق پروتکل امنیتی خود قفل کند و به همین دلیل با اعلام مکرر آژیر هشدار، این نقص را به اطلاع مالک می‌رساند.

کلام پایانی:سیستم پیچیده‌ای که عیب‌یابی آن ساده است!

سیستم پیچیده‌ای که عیب‌یابی آن ساده است!

سامانه ایموبلایزر‌ یکی از پیچیده‌ترین سیستم‌های امنیتی خودرو است که حتی در ارزان‌ترین خودروهای بازار نیز یافت می‌شود. با این وجود عیب یابی سیستم ضد سرقت موتور آسان است و در صورت وقوع مشکل، می‌توان به راحتی از دردسرهای بزرگ جلوگیری کرد.

شایع‌ترین علت ایجاد مشکل در سیستم ایموبلایزر‌ خودرو، خالی شدن باتری ریموت است که می‌توان با خرید باتری سکه‌ای و تعویض آن به راحتی مشکل را حل کرد. البته باید توجه داشته باشید که هنگام تعویض باتری ریموت، به تراشه آن آسیب وارد نکنید.

باید توجه کرد که در صورت وجود مشکل اساسی در سیستم ایموبلایزر‌، نیاز به تعویض آن وجود دارد و این‌کار مستلزم صرف هزینه‌های بسیاری است. خوردگی یا خرابی سیم‌ها، سوختن فیوزها، خرابی واحد کنترل موتور و یا شکستن دنده‌های داخلی مغزی سوییچ از دیگر دلایلی هستند که عملکرد ایموبلایزر‌ را با مشکل مواجه می‌کنند. در صورت وقوع چنین مشکلاتی، بهترین راه مراجعه به نمایندگی‌های خدمات پس از فروش است تا مشکل ایموبلایزر‌ اتومبیل شما برطرف شود.

بیشتر بخوانید

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها