تصادفات رانندگی، یکی از بزرگترین مشکلات دارندگان خودروهای سواری به شمار میآید که هرلحظه، در کمین این افراد نشسته است و موجب بروز خسارتهای مالی یا بعضا جانی برای ایشان خواهد شد.
جدا از خسارتهای جانی، مشکلات ناشی از فرآیند بازسازی خودرو بهاضافه هزینهها و افت قیمت اتومبیل، جزو مهمترین دردسرهای تصادفات رانندگی بهحساب میآیند که جهت رفع نسبی آنها، حرفهای تجربی به نام «صافکاری خودرو» پدید آمده است.
متخصصان این حوزه با استفاده از ابزارآلات مخصوص نظیر انواع چکش، تسمههای فلزی و… اقدام به بازسازی ورقههای فلزی بدنه و نواحی مچالهشده میکنند. صافکاران و افراد شاغل در این حرفه، بههیچوجه دانش و مهارت خود را از طریق علوم دانشگاهی و مراکز آکادمیک کسب نمیکنند و صرفا باید در کنار استادکاران حرفهای به کسب مهارت بپردازند تا درنهایت، به یک متخصص صافکاری تبدیل شوند.
جالب است بدانید که برخلاف دیگر اصناف، این حرفه حتی دارای نرخنامه رسمی دستمزد هم نیست؛ چراکه میزان خسارات وارده به خودرو کاملا متغیر است و امکان صدور نرخنامه ثابت برای آن وجود ندارد و برحسب عرف، انصاف و میزان هزینههای بازسازی، هر صافکار میتواند قیمت متفاوتی را به مالک خودرو اعلام کند.
تفاوت صافکاری بدون رنگ و صافکاری با رنگ چیست؟
همانطور که اطلاع دارید، شدت تصادفات رانندگی میتواند بسته به ناحیه برخورد، سرعت هر خودرو و برخی عوامل دیگر، متفاوت باشد. اگر میزان آسیب واردشده به بدنه خودرو بسیار شدید باشد و صافکاران ماهر نیز نتوانند آن قسمت را به نحو مطلوب به حالت اولیه بازگردانند، ناچار با یک پنل نو تعویض خواهد شد. پنل جدید پیش از نصب، باید با رنگ مشابه سایر نقاط بدنه رنگآمیزی و سپس روی خودرو نصب شود. در این وضعیت، گفته میشود که قطعه تعویضی و دارای رنگ (غیرفابریک) است.
همچنین اگر ناحیه آسیبدیده خودرو بدون تعویض قابلیت ترمیم داشته باشد، اما به دلیل شدت ضربه، مقداری از رنگ کارخانهای آن ریخته یا در حین صافکاری دچار ریزش شود، پس از تعمیر و صافشدن کامل، لازم است متخصص رنگآمیزی بدنه رنگ آن قسمت را به طور کامل بسوزاند و بعد از زیرسازی و اصطلاحا بتونهکاری، رنگ جدید روی این نواحی بپاشد تا ظاهری یکدست و شکیل همچون روز اول برای آن پدید آورده شود. به این حالات از صافکاری که نیازمند رنگآمیزی مجدد ناحیه ضربهدیده هستند، اصطلاحا صافکاری با رنگ گفته میشود.
صافکاری با رنگ، بهخودیخود ضرری برای بدنه ندارد؛ اما در مباحث فروش خودرو و افت قیمت، بسیار تاثیرگذار است و یکی از مهمترین فاکتورهای خریدوفروش اتومبیلهای دستدوم به شمار میرود؛ به نحوی که گاهی اوقات، درصد زیادی از قیمت نهایی خودرو را کاهش خواهد داد.
اما در صافکاری بدون رنگ که معمولا شدت ضربه و نوع آسیب چندان شدید و پیچیده نیست ، متخصص صافکار میتواند با استفاده از هنر و مهارت خود، ناحیه آسیبدیده را پس از حرارتدادن از پشت یا مالیدن گریس روی سطح و… بدون آنکه از لحاظ رنگ دچار آسیب شود، به حالت اولیه بازگرداند. در این زمان، دیگر نیازی به رنگآمیزی ناحیه ضربهدیده وجود ندارد و دراصطلاح، از آن با عنوان صافکاری بدون رنگ یا گریسی یاد میشود.
بهتر است بدانید که صافکاری بدون رنگ، تاثیر زیادی در افت قیمت خودرو نخواهد داشت.
نحوه تشخیص نوع صافکاری
تشخیص این مورد، تنها توسط افراد متخصص و آموزشدیده امکان دارد و مشتریان عادی بهراحتی نخواهند توانست این معضل را تشخیص دهند. افراد حرفهای با استفاده از تجربه و تخصص خود، بعضا با یک نگاه یا دستکشیدن روی ناحیه آسیبدیده، دقت در میزان موج آن قسمت و اثرات صافکاری یا کیفیت رنگ، میتوانند به رنگشدگی ثانویه بدنه پی ببرند. همچنین متخصصان به کمک ابزارهایی همچون ضخامتسنج دیجیتالی، از میزان رنگشدگی نواحی مختلف آگاه خواهند شد.
جمعبندی
همانطور که اشاره شد، صافکاری با رنگ تاثیر زیادی در افت قیمت یک خودرو خواهد داشت؛ بنابراین، میتوانید پیش از خرید اتومبیل، با کارشناسان مجرب همراه مکانیک مشورت کنید و اتومبیل را جهت انجام امور کارشناسی بدنه به ایشان ارجاع دهید تا از تمام نقصهای بدنه و تصادفات سابق خودروی موردنظر، اطلاع پیدا کرده و افت قیمت متناسب را در بهای نهایی محصول لحاظ کنید؛ چراکه مشتریان عادی، قادر به تشخیص رنگشدگی بدنه خودرو نیستند و همین مشکل، میتواند موجب بروز خسارات مالی فراوان پس از خرید اتومبیلهای دستدوم برای مصرفکنندگان شود.
بیشتر بخوانید
- دلایل استفاده از کاتالیست اگزوز
- خودروی بنزینی بهتر است یا دوگانه سوز؟
- ۷ نشانه وجود آب در باک بنزین
- نشتی بنزین و دلایل سوراخ شدن باک
- تشخیص خرابی سنسور دریچه گاز و دلایل آن
- خام سوزی خودرو و دلایل آن چیست؟