داستان تولد مرسدس‌بنز C-CLASS

فهرست مطالب


از همان اول هم نشان می‌داد که خودروی موفقی از آب درآمده است؛ سدان سایز متوسطی که علاوه‌ بر خواص خانوادگی‌ خود، ویژگی‌های چشم‌گیر اسپرتی را نیز به نمایش می‌گذاشت. این ادعا که مرسدس با تولید C کلاس پاسخی به اصلی‌ترین رقیب خود یعنی بی ام و سری 3 داده بود، چندان منطقی نیست؛ چراکه هم‌وطن باواریایی، حدود 18 سال قبل‌تر، سدان محبوب خود را تولید کرده بود.

مانند هر خودروی پرفروش دیگری، اقبال فعلی مرسدس ‌بنز C کلاس را باید مدیون سابقه و کارنامه درخشان آن بدانیم. خودرویی که اشتوتگارتی‌ها برای تک‌تک مدل‌های آن برنامه‌ریزی داشتند؛ اما با این حال، تردیدی نیست که روح و فلسفه این خودرو حتی پیش از رونمایی از نسل اول ترسیم شده بود. داریم درباره اتفاقی که چیزی حدود یک دهه قبل از اولین C کلاس رخ داده بود، صحبت می‌کنیم. در ادامه، با داستان حیرت‌انگیز تولید این خودرو آشنا خواهید شد.

باشکوه مثل 190

در ادبیات خودرویی، مرسدس ‌بنز خود را همواره به‌عنوان پیشران فناوری در این صنعت معرفی کرده است. هر یک از تولیدات این خودروساز بااصالت، در زمان خود الگویی خیره‌کننده از فناوری و مهندسی بود؛ امکانات و تجهیزاتی که به‌وضوح از دوره خود جلوتر بوده است.

مطالعه مقالات زیر را از دست ندهید

یکی از همین درخشش‌های باشکوه، مدلی بود که در سال 1982 رونمایی شد. این خودرو با کد W201 شناسایی می‌شود؛ اما اغلب علاقه‌مندان، آن را به اسم «بنز 190» می‌شناسند. باورکردنی نیست که آلمان‌ها از سال 1974 تا 1982، معادل 600 میلیون یوروی امروزی روی تحقیق و توسعه مدل اولیه این خودرو به اسم W201m کار می‌کردند؛ یعنی 11 سال قبل از رونمایی از مدل نهایی. جاه‌طلبی مرسدس به حدی بود که بعد از پایان آزمایش‌ها، آن را یک پروژه «بسیار مهندسی‌شده» قلمداد کردند.

تست‌های اولیه در سال 1978 آغاز شد. اولین مدل، تأییدیه و مجوز خود را دقیقاً در 15 اسفند سال 1357 کسب کرد؛ اما این مدل، هرگز برای عموم به نمایش درنیامد و ‌تنها در حد یک سازه آزمایشگاهی داخل مرکز تحقیقات شرکت باقی ماند. دست آخر، اولین نمونه پایلوت 190 که مبتنی بر طراحی‌های تأیید شده بود، در 17 بهمن سال 1360 معرفی شد؛ ولی هنوز هم این خودرو برای حضور واقعی روی جاده‌ها نیاز به ریزه‌کاری‌هایی داشت که دست آخر، اواسط آذر سال بعد به صورت رسمی رونمایی شد. این خودرو با اختلافی یک‌ساله، به صورت فرمان‌راست راهی بازار انگلستان شد.

مرسدس ‌بنز W201، زبان بصری خارق‌العاده‌ای داشت. استفاده از زوایای ساده و خطوطی صاف، 190 جنجالی را تبدیل به یکی از پرابهت‌ترین محصولات دنیا کرده بود. پشت این گرافیک چشم‌نواز، نام بزرگی دیده می‌شد: برونو ساکو. سرطراح ایتالیایی که از 75 تا 99 میلادی در دایملر-بنز خدمت می‌کرد. ساکو در کارنامه‌ خود طراحی محصولات فوق‌العاده‌ای مانند کانسپت C111، سه نسل از S کلاس، دو کوپه/ رودستر SL، CLK و SLK و البته شاسی‌بلند Mکلاس را نیز دارد. کوپه رؤیایی مرسدس ‌بنز 560SEC (با کد W126)، یکی از مهم‌ترین شاهکارهای ساکو بود.

پیش به سوی آینده

مرسدس ‌بنز W201، اولین خودروی شرکت بود که در کلاس کامپکت (سدان سایز متوسط) قرار می‌گرفت. این خودرو هم‌چنین اولین محصولی بود که فناوری سیستم تعلیق 5پیوندی را معرفی می‌کرد. اگرچه سال 1978 مرسدس ‌بنز Sکلاس فناوری ترمز ABS را ابداع کرده بود؛ ولی این W021 بود که با توسعه آن ترمزهای ضدقفل چندکاناله را معرفی کرد. باز هم باید بدانید که این خودرو برای اولین‌بار از فناوری کمربندهای پیش‌کشنده استفاده می‌کرد.

نخستین حضور رول‌بار (میله‌های پایدارکننده) در محور جلو و عقب، نخستین حضور مکانیزم Anti-Squat (سیستم ضدقوز) و مکانیزم Anti-Dive را روی این خودرو دیدیم. دو مکانیزم آخر، اشاره به تکنولوژی ثابت‌نگاه‌داشتن حرکت‌های غیرضروری فنربندی‌ها هنگام ترمزگیری و شتاب‌گیری دارد. در این خودرو، به‌لطف استفاده گسترده از فولاد سبک با مقاومت بالا، این امکان فراهم شده بود که حتی در صورت برخورد با یک مانع بتونی در سرعت 56 کیلومتر در ساعت، صدمه جدی به مسافران وارد نشود و حتی کابین تغییر شکل پیدا نکند.

مرسدس ‌بنز W201 علی‌رغم قیمت بالایی که داشت، بعد از 11 سال و با تولید دقیقاً یک میلیون و 879 هزار و 629 دستگاه به کار خود پایان داد. خداحافظی با یکی از مدرن‌ترین، پرفروش‌ترین و زیباترین خودروهای دنیا برای مشتریان به‌شدت تلخ بود. نه اینکه مرسدس توانایی تولید نمونه‌ای مشابه را نداشته باشد؛ بحث این بود که مشتریان بیم آن را داشت که محصول جدید نتواند محبوبیت W201 را تجربه کند.

و C کلاس وارد می‌شود…

در حالی که دنیا با ابهام نسبت به آینده این خودرو نگاه می‌کرد، مرسدس در سکوت خبری مانند همیشه تمرکزی عمیق روی تحقیق و توسعه را پیش می‌برد. چه کسی قبول می‌کند که کار روی جانشین 190 چهار سال بعد از رونمایی آن آغاز شود؟

برونو ساکو، خود ایده‌های اولیه نسخه جایگزین را ارائه کرده بود. در آخرین روزهای سال 1988، اولین مدل در ابعاد واقعی طراحی شد؛ ولی حقیقت این بود که هنوز زبان طراحی مستقلی برای آن شکل نگرفته بود. این‌جا بود که دایملر-بنز، «اولیویر بولای» را به‌عنوان طراح محصول جدید انتخاب کرد.

بولای، فرانسوی خوش‌ذوقی بود که چند نسخه از S کلاس را نیز برای مرسدس طراحی کرد. شگرد بولای در خلق مدل‌های لوکس، به حدی بود که شرکت وظیفه خلق مدل‌های فوق‌اشرافی میباخ 57 و 62 را نیز به او واگذار کرد. پس از چندین‌وچند طرح، در نهایت سال 1990 به پایان نرسیده بود که طرح جدیدترین محصول مرسدس ‌بنز گواهی ثبت اختراع را به دست آورد. بعد از آن، تست‌های سردسیری و گرم‌سیری آغاز شد.

با تجربه باارزشی که مرسدس از 190 یا همان W201 به دست آورده بود و به‌لطف توسعه بیشتر فناوری، سرانجام اولین عضو از خانواده Cکلاس‌ها در سال 1993 رونمایی شد. خودرویی که در طبقه‌بندی مرسدس ‌بنز با کد W202 شناخته می‌شود. خبر خوب برای شرکت این بود که این خودرو فقط در نسل اول خود (سدان و استیشن) به تیراژ یک میلیون و 847 هزار و 382 دستگاه فروش رفت تا یکی از رکوردداران ستاره نقره‌فام باشد. از این مدل، تعداد محدودی نیز وارد کشور شد که بیشتر مدل‌های وارداتی C180 بودند.

روند مرسدس ‌بنز C کلاس تا امروز

دومین نسل C کلاس، سال 2000 معرفی شد و به‌عنوان مدل 2001 به بازار آمد. مدلی با کد W203 که آغازگر انقلاب طراحی در این خودرو به حساب می‌آید. ورود به سبک چراغ‌های دایره‌ای در جلو و هندسه مثلثی در عقب، تاثیری عمیق بر سلیقه جهانی مشتریان خودرو گذاشت. مرسدس در این نسل، علاوه بر نسخه‌های سدان و استیشن برای اولین‌بار سراغ تیپ کوپه رفت که البته مشتریان خاصی را نیز به سوی خود می‌کشید. مشتریان ایرانی با C کلاس این نسل آشنایی بیشتری دارند؛ چراکه واردات آن به طرزی چشم‌گیر افزایش یافت. البته نیروی انتظامی نیز از این خودرو برای ناوگان خود استفاده می‌کرد.

سومین نسل از Cکلاس، سال 2007 وارد میدان شد. این مدل از نظر طراحی یک ادای احترام به W201 به حساب می‌آید. تغییر فرمت چراغ‌های جلو به مستطیلی، بازگشتی باشکوه را شکل داده بود. شخصیت Cکلاس در این نسل، بسیار موردتوجه مشتریان سراسر دنیا قرار گرفته بود. اقبال مدل W204، نه‌تنها در ایران بلکه در سرتاسر دنیا، باعث شد تا با فروشی بیش از 2.4 میلیون دستگاه تبدیل به بهترین خودروی تاریخ شرکت تا آن زمان شود.

دست آخر، نسل فعلی مرسدس ‌بنز Cکلاس یا همان W205، با طراحی بحث‌برانگیز سال 2014 رونمایی شد؛ خودرویی که به دلیل شباهت زبان طراحی آن با E و S کلاس هم‌دوره، انتقادات فراوانی را به همراه داشت. در آخرین نسل Cکلاس، شاهد هستیم که مرسدس برای اولین ‌بار سراغ تیپ بدنه روباز نیز رفته است. شاید جالب باشد بدانید که علی‌رغم این‌که در بازار ایران مدل 2018 مرسدس ‌بنز Eکلاس حضور دارد، ولی بنا به دلایلی، Cکلاس جدید، تنها تا مدل 2016 در بازار کشور حضور پیدا کرده است.

بیشتر بخوانید

 

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها