بررسی نسل های تویوتا هایلوکس ، موضوع این مقاله از همراه مکانیک است. شاید کمتر کسی تصور میکرد که یک وانت کار و تجاری نهچندان زیباروی، روزگاری به تصویر برند تویوتا نزد همگان تبدیل شود. پیکاپ مشهور ژاپنی یعنی تویوتا هایلوکس، با بهبودهای مکرر، خود را بهعنوان خودرویی سرسخت و قدرتمند به مشتریان ثابت کرد و امروزه نام این خودرو در کنار تویوتا لندکروزر خودنمایی میکند. امروزه شهرت تویوتا هایلوکس فراتر از یک پیکاپ ساده است و این خودرو به عنوان محصولی کارآمد برای استفاده شخصی نیز کاربردی به نظر میرسد. تیپهای مختلفی از این خودرو به تولید رسیدهاند که هرکدام از آنها برای گروه خاصی از مشتریان مناسب هستند.
بخش عمدهای از شهرت تویوتا هایلوکس، به دلیل سازگاری با شرایط دشوار و جادههای ناهموار به دست آمده است. این مساله بهخصوص در کشورهایی که از زیر ساخت جادهای مناسبی برخوردار نیستند یا آب و هوای خشک و خشن دارند، مزیتی عمده برای هایلوکس محسوب میشود. به طور مثال، تویوتا هایلوکس در استرالیا، آفریقا و خاورمیانه بهشدت محبوب است و خودرویی مناسب برای استفاده در این مناطق است.
با وجود تغییرات متعدد نسل های تویوتا هایلوکس طی نیم قرن گذشته، ذات اصلی این خودرو همچنان دستنخورده باقی مانده است. این پیکاپ جانسخت کمپانی تویوتا اکنون در نسل هشتم خود به سر میبرد و در بیش از سی تیپ مختلف شامل تککابین، دو کابین، دوکابین با فاصله محوری بزرگ، تکدیفرانسیل، دودیفرانسیل و دارای جعبهدندههای دستی یا اتوماتیک به مشتریان عرضه میشود.
تویوتا هایلوکس در کشورمان نیز حضور گستردهای داشته است و بهخصوص سه نسل آخر این خودرو یعنی نسلهای ششم، هفتم و هشتم بیشتر از سایر نسخهها مشاهده میشوند. این خودرو مورد استفاده نهادهای دولتی و نظامی کشورمان نیز قرار گرفته است و به همین دلیل، نمونههای متعددی از نسل های تویوتا هایلوکس را میتوان در بازار یافت. در ادامه، نگاهی به تنوع نسل های تویوتا هایلوکس خواهیم داشت و نسخههای موجود در کشورمان را با دقتی دوچندان مورد بررسی قرار خواهیم داد. اگر مایل به شناخت بیشتر این پیکاپ جانسخت ژاپنی هستید، در ادامه با ما همراه باشید.
نسل اول: 1968 تا 1972
داستان تویوتا هایلوکس در سال 1968 آغاز شد؛ هنگامی که تویوتا تصمیم گرفت تا وانت سبکی به نام هایلوکس را جایگزین محصول قبلی خود یعنی تویوتا بریسکا کند. فرآیند طراحی و تولید تویوتا هایلوکس نیز توسط شرکت اتومبیلسازی هینو به انجام رسید که بر ساخت خودروهای تجاری تمرکز دارد.
پیشرانه مورد استفاده در نسل اول تویوتا هایلوکس، یک موتور 1.5 لیتری 70 اسببخاری بود که در کامیونت تویوتا Toyoace نیز مورد استفاده قرار گرفته بود. گیربکس چهارسرعته دستی، ظرفیت سه سرنشین و قابلیت حمل بار هزار کیلوگرم از دیگر مشخصات نسل اول تویوتا هایلوکس بودند.
نسل دوم: 1972 تا 1978
نسل دوم تویوتا هایلوکس در ماه مه 1972 جایگزین نسل اول شد و در دو نسخه کابینکوتاه و کابینبلند به تولید رسید. فاصله محور این خودرو نسبت به نسل قبلی افزایش یافته بود؛ اما ظرفیت بارگیری آن بدون تغییر باقی ماند. نسخه استاندارد نسل دوم تویوتا هایلوکس به پیشرانه 1.6 لیتری مجهز بود؛ اما مشتریان میتوانستند نسخه قویتری را با پیشرانه دولیتری 105 اسببخاری خریداری کنند که برای حرکت در بزرگراهها مناسب بود.
نسل سوم: 1978 تا 1983
نسل سوم تویوتا هایلوکس با آغاز سال 1978 میلادی به نمایشگاههای تویوتا در سراسر جهان آمد. تویوتا در این نسل بر راحتی سواری تمرکز کرده بود؛ از این رو، سواری هایلوکس شباهت زیادی به سدانهای آن دوران داشت که مزیتی بزرگ برای هایلوکس به شمار میآمد.
تیپبندی گسترده هایلوکس از نسل سوم آغاز شد؛ جایی که تویوتا انواع مختلفی از کابینها را برای این پیکاپ در نظر گرفته بود. نسخههای سوپردولوکس نیز با کابینی بزرگتر و امکاناتی بیشتر در دسترس خریداران قرار گرفتند. پیشرانه نسل سوم با نسل دوم مشترک بود؛ اما ترمزهای دیسکی و سیستم تعلیق میله پیچشی در این نسل به هایلوکس افزوده شدند.
نسل چهارم: 1983 تا 1988
نسل چهارم تویوتا هایلوکس در سال 1983 به بازار عرضه شد و نسخههای محدودی از آن نیز به بازار کشورمان راه یافتند که اکنون در گوشهوکنار بازار قابل مشاهده هستند. نسل چهارم تویوتا هایلوکس نسبت به نسل سوم، ظاهر داخلی و خارجی متفاوتی داشت و مشخصه بارز ظاهری آن، گلگیرهای پفکرده قسمت عقب است.
نسل پنجم: 1988 تا 1997
نسل پنجم هایلوکس در سپتامبر 1988 به بازار آمد که نسبت به نسل قبل، تغییرات عمدهای را تجربه کرده بود. این نسل، مفاهیمی همچون قدرت، مقاومت و راحتی را در کنار یکدیگر ارائه میداد و تویوتا آن را از یک پیکاپ تجاری به یک وسیله نقلیه چندمنظوره تبدیل کرده بود. علاوهبرآن، امکانات رفاهی بیشتری نیز به این پیکاپ ژاپنی افزوده شد.
نسل پنجم تویوتا هایلوکس در نسخههای تکدیفرانسیل و دودیفرانسیل به تولید رسید که تفاوت دو نسخه، از خطوط جانبی گلگیرها قابل تشخیص بود. نمونههای تکدیفرانسیل، گلگیرهایی ساده داشتند؛ درحالیکه نسخههای دو دیفرانسیل، با خطوطی روی گلگیرها متمایز شده بودند. طراحی داخلی هایلوکس در این نسل، بیشتر شبیه به خودروهای سدان شد و از محصولات تجاری فاصله گرفت.
نسل ششم: 1997 تا 2004
نسل ششم تویوتا هایلوکس، در سپتامبر 1997 معرفی شد و ترکیبی از وانت تجاری و پیکاپ اسپرت بود. ارتفاع خودرو و طول کابین در این نسل افزایش یافته بود و سرنشینان، سواری آرامتری را تجربه میکردند. مدل اکسترا کابین نسل ششم تویوتا هایلوکس، گل سرسبد این نسل بود که فاصله بین دو محور طویلتر، کابین عریضتر و قسمت بار بزرگتری ارائه میکرد.
نسل ششم تویوتا هایلوکس در ایران، به هایلوکس تایگر شهرت دارد. این نسل به طور گسترده توسط نهادهای نظامی و انتظامی مورد استفاده قرار گرفت؛ از این رو، اکثر نسخههای موجود از آن به رنگ سفید هستند. نسخههای موجود از هایلوکس نسل ششم در ایران، به پیشرانهای با حجم دقیق 2693 سیسی مجهز هستند که این پیشرانه، حداکثر 150 اسببخار قدرت تولید میکند. هایلوکس تایگر در ایران به رقیبی برای نیسان پیکاپ تبدیل شد؛ اما با توجه به تیراژ گسترده پارس خودرو، حضور کمرنگتری در بازار دارد.
هایلوکس تایگر در مقایسه با خودروهای امروزی، نسبتا ساده محسوب میشود و حتی از داشتن سیستم کنترل پایداری نیز محروم است؛ از این رو، اگر هنگام رانندگی با تویوتا هایلوکس نسل ششم جوانب احتیاط را رعایت نکنید، واژگونی خودرو امری محتمل خواهد بود.
نسل هفتم: 2004 تا 2015
نسل هفتم تویوتا هایلوکس در آگوست 2006 بهعنوان محصولی کاملا جدید به بازار معرفی شد و در بیش از 140 کشور جهان به فروش رسید. ظاهر نسل هفتم تویوتا هایلوکس، بهگونهای است که گویا مهندسان تویوتا یک فیسلیفت را روی نسل ششم اعمال کردهاند؛ با این حال، نسل هفتم نسبت به نسل ششم راحتتر و مجهزتر بود. درحقیقت، نسل هفتم تویوتا هایلوکس بیش از آنکه یک پیکاپ باشد، یک شاسیبلند ترکیبی محسوب میشد.
نسل هفتم تویوتا هایلوکس، ساختار مشابهی با تویوتا فورچونر دارد و در سه تیپ به بازار عرضه شد. هایلوکس نسل هفتم، نخستین نسل از این خودرو بود که دیگر در ژاپن تولید نمیشد؛ چراکه تویوتا برای کاهش قیمت تمامشده، خط تولید هایلوکس را به کشورهای در حال توسعهای همچون تایلند، آفریقای جنوبی و آرژانتین منتقل کرده بود. علاوه بر آن، تولید نسل هفتم هایلوکس در پاکستان، مالزی و ونزوئلا نیز انجام گرفت.
نسل هفتم تویوتا هایلوکس از پیشرانه نسل ششم استفاده میکند؛ اما با بهبودهایی که در آن صورت گرفته، توان آن به 158 اسببخار و گشتاور آن به 241 نیوتنمتر افزایش یافته است. نسخههای متعددی از نسل هفتم تویوتا هایلوکس به بازار کشورمان راه یافتند و این نسخه در تنوع رنگ بالاتری نسبت به هایلوکس تایگر قابل دسترسی است.
با توجه به فعالیت ضعیف اکثر شرکتهای واردکننده، تویوتا هایلوکس نسل هفتم در کشورمان بیرقیب بود و حتی امروزه نیز برتر از رقبای چینی تازهوارد ظاهر میشود. با این وجود، ضعف سیستمهای ایمنی، مشکل بزرگ نسل هفتم تویوتا هایلوکس است که موجب شده است تا تجهیزات این خودرو با برچسب قیمتی آن همخوانی نداشته باشد. نسل هفتم تویوتا هایلوکس، همچنان فاقد سیستمهای کنترل پایداری است که وجود آن برای یک خودرو بلندقامت ضروری به نظر میرسد.
نسل هشتم: 2015 – اکنون
نسل هشتم تویوتا هایلوکس، در ماه مه 2015 وارد بازار شد و تولید آن تاکنون ادامه یافته است. مهندسان و اعضای تیم توسعه محصول تویوتا، برای تولید نسل هشتم کل دنیا را زیر پا گذاشتند و بازخورد مشتریان مختلف را دریافت کردند؛ درنتیجه، انتظارات مشتریان و چالشهای روزمره آنها را شناختند و محصولی بر اساس نیازهای گوناگون مشتریان خود تولید کردند. به همین دلیل، نسل هشتم تویوتا هایلوکس خودرویی است که قابلیت رانندگی در جادههای مختلف و انواع آب و هوا را دارد و میتوان از آن برای هر هدفی استفاده کرد.
تمامی تمرکز تیم سازنده تویوتا هایلوکس در نسل هشتم، ارائه تعریف مجددی از مفهوم مقاومت بود تا خودرویی سختجانتر نسبت به گذشته تولید شود. همچنین تلاش زیادی برای راحتسازی نسل هشتم هایلوکس صورت گرفت تا این خودرو برای رانندگیهای طولانیمدت، مناسب به نظر برسد. با توجه به انتقاداتی که نسبت به شکست تویوتا هایلوکس در تست موس مطرح شد، تویوتا نسل هشتم را به سیستمهای کنترل کشش و کنترل پایداری مجهز کرد.
نسل هشتم تویوتا هایلوکس در دو مدل دندهای و اتوماتیک به بازار کشورمان راه یافت و اکثر نسخههای موجود، از نوع سقفبلند ساخت سال 2016 هستند. پیشرانه این نسل نیز با تویوتا پرادو مشترک است که حداکثر 164 اسببخار قدرت و 245 نیوتنمتر گشتاور تولید میکند. نسل هشتم هایلوکس خودرویی باکیفیت و توانمند محسوب میشود؛ اما کمبود امکانات رفاهی در کنار قیمت بسیار بالا، این خودرو را از لیست خرید اکثر مشتریان حذف میکند.
کلام آخر: کاربردی برای جهان، لوکس برای ایران!
تویوتا هایلوکس بههیچعنوان خودرویی لوکس محسوب نمیشود و محصولی برای استفاده در شرایط مختلف است که بهخوبی نیازهای مشتریان را پاسخ میدهد. از سوی دیگر، تویوتا هایلوکس در تیپهای متنوعی به تولید میرسد و مشتریان با سطوح بودجه گوناگون، قدرت خرید این خودرو را دارند.
با این حال، وضعیت در کشورمان به گونهای دیگر است و تویوتا هایلوکس در بازار ایران به گزینهای لوکس تبدیل شده است که بههیچعنوان با ذات این خودرو هماهنگی ندارد. قیمت تویوتا هایلوکس بهعنوان خودروی کار و تجاری، مدتها است هم سطح محصولاتی همچون تویوتا پرادو قرار گرفته و درنتیجه، این خودرو کاربرد اصلی خود را در کشورمان از دست داده است. بدیهی است پرداخت مبلغی گزاف برای خرید تویوتا هایلوکس که سواری خشک و امکانات رفاهی اندکی دارد، اصلا برای مشتریان ایرانی توجیهپذیر نخواهد بود. برای اطلاع از قیمت هایلوکس دو کابین و خرید اقساطی خودرو کلیک کنید.
بیشتر بخوانید
- معرفی آپشنهای تویوتا هایلوکس 2016
- مقایسه تویوتا هایلوکس و آمیکو آسنا
- پرادو دو در بخریم یا پرادو چهار در؟
- راهنمای خرید خودرو شاسی بلند
- بهترین خودروهای آفرود بازار ایران
- با معایب تویوتا لندکروز آشنا شوید
چه فایده که ۹۵ درصد مردم کشورمان قادر به خرید این خودروها نیستند.به عنوان مثال یک کارمند حقوق کامل ۳۵ سال خودش روجمع بکنه هنوز هم نمی تونه یکی از این ماشین ها رو بخره.
با سلام
اصلا نمی شود تویوتا هایلوکس را با بقیه برندها مقایسه کرد . پرادو یک خودرو شهری است. اما هایلوکس هم شهری و بیابانی و کوهستانی . سال 1992 چندین مدل هایلوکس با موتور های 1600-1800-2000-2200-2400زده -با طراحی مختلف
سلام اگر محبت کنید من شمارمو میزارم زنگ بزنید خیلی ممنون میشم ،چون میخواهم از این مدل بخرم چندتا سوال دارم خدمتتون
سلام. آیا شما خرید کردید؟