خودروهای کانورتیبل یا کابریولت، دارای سقف جمعشونده هستند و در ایران، بیشتر با لفظ خودروی کروک یا دارای سقف کروکی شناخته میشوند. این خودروها ممکن است در هر کلاس بدنهای حضور داشته باشند؛ اما معمولا میتوان آنها را در کلاس خودروهای کوپه مشاهده کرد. در ادامه مطلب مزایا و معایب کانورتیبل از سری مطالب مجله خودرو همراه مکانیک، به سراغ اتومبیلهای روباز رفتهایم تا با عیوب و مزایا کانورتیبل آشنا شویم.
مزایا کانورتیبل
خودروهای کانورتیبل، پرطرفدار هستند. در قسمت بعدی به مزایا کانورتیبل میپردازیم:
1. پرستیژ ظاهری بالاتر؛جذابیت بالای خودروهای کانورتیبل
ظاهر و قیافه خودرو، یکی از مهمترین مزایا کانورتیبل است. معمولا وقتی در کوچه و خیابان به گشتوگذار مشغول هستید، عمده اتومبیلهای عبوری از مقابل شما دارای سقفهای ثابت فلزی هستند؛ بنابراین هرگاه که یک اتومبیل روباز را مشاهده میکنید، نظرتان بهسوی آن جلب خواهد شد. همین امر باعث میشود که احساس کنید این خودرو بسیار خاص و متعلق به شخصی ویژه است؛ بنابراین مالکان خودروهای کروک، همواره از وجهه ظاهری متمایز اتومبیل خود مشعوف هستند. این موضوع، میتواند لذت سواری و هیجان تجربه رانندگی با خودروی کروک را بسیار ارتقا بخشد.
2. زاویه دید بهتر؛
مسلما عدم حضور ستونهای نسبتا ضخیم در اطراف بدنه خودرو، موجب افزایش دید راننده به بیرون میشود و از لحاظ میزان هوشیاری، تاثیرات بهتری بر رانندگی افراد میگذارد. همچنین کابین خودرو در طول روز مملو از نور است و مانند خودروهای سقفدار، مکانی تنگ و تاریک نخواهد بود تا یکی از مزایا کانورتیبل باشد.
3. فضای سر بیشتر
این مورد برای افراد قد بلند جزو مزایا کانورتیبل محسوب میشود. بسیاری از خودروها بهویژه خودروهای کوچک دارای سقف ثابت، معمولاً فضای سر محدودی را در اختیار کاربران خود قرار میدهند؛ بنابراین عدم حضور سقف یا وجود سقفهای تاشونده، میتواند این مشکل افراد بلندقد را به نحوی مطلوب مرتفع سازد.
4. احساس نشاط و آزادی؛ حس لاکچری بودن، آخرین مورد مزایا کانورتیبل
عبور جریان هوا از اطراف بدن سرنشینان، حسی بسیار لذتبخش بهویژه در روزهای نسبتا معتدل برای افراد حاضر در کابین رقم خواهد زد. این حس، چیزی شبیه به پرواز در فضای آزاد است که قطعا تجربه رانندگی با خودروی کانورتیبل را بسیار متمایز با سایر اتومبیلهای دارای سقف ثابت خواهد کرد.
معایب کانورتیبل
کانورتیبلها نیز مانند تمامی اتوموبیلها، دارای معایبی به شرح زیر هستند:
1. نفوذ آب؛ مسئله مهم در خودروهای کانورتیبل
گرچه امروزه سقف خودروهای کانورتیبل با استفاده از مواد بسیار باکیفیت و مقاوم در برابر آب ساخته میشود، اما با این حال، هیچ ضمانتی مبنی بر عدم نفوذ قطرات آب به درون کابین وجود ندارد. بهویژه هنگام ریزش شدید باران یا برف سنگین، این مورد میتواند برای خودروهای مجهز به سقف پارچهای (Soft top) کمی نگرانکننده باشد تا نفوذ آب یکی از معایب کانورتیبل بهشمار رود.
2. کاهش مقاومت شاسی؛ یکی از جدیترین معایب کانورتیبل
اتصالات سقف مانند یک گیره محکم هستند که اتصالات ستونها و شاسی را به صورت استوار کنار یکدیگر نگاه میدارند. عدم حضور سقف ثابت فلزی، منجر به کاهش استحکام بدنه و شاسی خودرو در برابر ضربات و تصادفات خواهد شد. حتی اضافهشدن استحکامات بیشتر به شاسی جهت جبران کاهش استقامت ناشی از حذف سقف نیز احتمالا ازدسترفتن کیفیت سواری و افزایش وزن کلی خودرو را در پی خواهد داشت.
3. ورود سروصدای بیش از حد به کابین
چه سقف خودرو جمع شده باشد چه خودرو در حالت روباز باشد، سروصدای محیط اطراف در خودروهای کانورتیبل که از سقف پارچهای و نرم بهره میبرند، بسیار بیشتر از نمونه مشابه سقف ثابت است؛ مطمئنا چنین موضوعی در کلانشهرهای پرازدحام کشورمان که اغلب از هوای چندان تمیزی نیز برخوردار نیستند، میتواند تجربه سواری با خودروی کروک را تحت تاثیر منفی قرار دهد.
4. استهلاک بیشتر ادوات داخل کابین
قطعاً زمانی که نور خورشید یا جریان هوا بهطور مستقیم درون کابین راه یابد، عمر مفید روکش صندلیها، قطعات پلاستیکی و سایر ادوات فضای داخلی خودرو کاهش مییابد و در مقایسه با متعلقات مدلهای سقفثابت، زودتر کیفیت خود را از دست میدهند.
مطمئنا چنین موضوعی در دراز مدت میتواند هزینه قابلتوجهی را برای ترمیم این قطعات به جیب شما تحمیل کند یا در زمان فروش، افت قیمت چشمگیری را برای خودرو بههمراه داشته باشد.
5. ایمنی کمتر در برابر سرقت و تصادف؛ مهمترین گزینه معایب کانورتیبل
هنگامیکه یک خودرو با سقف فلزی ثابت را در کوچه و خیابان پارک میکنید، خیالتان بسیار راحتتر از زمانی است که سقف پارچهای را روی اتومبیل خود میکشید. نفوذ به درون کابین یک اتومبیل با سقف نرم، راحتتر از سایر اتومبیلها است و امکان سرقت از این خودروها بیشتر از سایر انواع مرسوم اتومبیل است که صد درصد مهمترین گزینه در معایب کانورتیبل بهشمار میرود.
گرچه تمامی خودروهای کروک چه در نوع سقف پارچهای (Soft top) و چه در نوع سقف فلزی (Hard top)به رولاوور مجهز هستند، اما در هر صورت، هنگام تصادف، یک سقف ثابت فلزی بالای سر، امنیت بیشتری را برای شما ایجاد خواهد کرد. بهویژه در صورت پرتاب اشیا مختلف به سمت کابین یا واژگونشدن خودرو، حضور یک سقف ثابت میتواند ایمنی بهمراتب بالاتری را برای سرنشینان به همراه آورد.
6. قیمت بالاتر
همانطور که در ابتدا اشاره شد، خودروهای کروک پرستیژ بالاتری را برای مالکان خود بههمراه میآورند و ازآنجاییکه هیچ چیز در این دنیا رایگان به دست نمیآید، پرستیژ بالاتر نیز نیاز به صرف هزینه بیشتر دارد. در این راستا، تملک خودروهای کانورتیبل احتیاج به پرداخت مبالغ نسبتا بالاتری نسبت به مدلهای معمولی خواهد داشت.
7. هزینههای تعمیر و نگهداری سقف؛ یکی از چالشهای داشتن خودروهای کانورتیبل
یک خودروی سقفثابت تا زمانی که دچار تصادف نشود، معمولا از ناحیه سقف هیچگونه هزینهای بر مالک تحمیل نخواهد کرد؛ اما در بسیاری موارد، مکانیزم سقف جمعشونده خودروهای کروک در طول زمان دچار نقص میشود و نیاز به تعمیر یا سرویس قطعات متحرک پیدا میکند؛ چنین موضوعی میتواند هزینههای اضافی را در پی داشته باشد.
8. صندوق عقب کوچکتر؛ چالشی مهم در خودروهای کانورتیبل
فضای صندوق کم، آخرین مورد از معایب کانورتیبل است. در خودروهای کروک، سقف جمعشونده بخشی از فضای صندوق عقب را اشغال میکند و همین امر، منجر به کاهش ظرفیت صندوق اینگونه از اتومبیلها نسبت به نمونههای معمول خواهد شد.
جمعبندی بررسی مزایا و معایب خودروهای کانورتیبل
تجربه سواری با یک خودروی کروک، بسیار دلچسبتر از اتومبیلهای معمولی است و همین تجربه لذتبخش باعث میشود تا بسیاری از افراد حاضر باشند تمامی معایب چنین اتومبیلهایی را نادیده بگیرند و مبالغ نسبتا هنگفتی را جهت خرید یک خودروی روباز با سقف جمعشونده بپردازند؛ بنابراین گرچه دارندگان خودروهای کروک هزینه بیشتری را خرج نشاط و شادی دل خود میکنند، اما از لحاظ فنی و ساختاری، مزیت چشمگیری را به دست نمیآورند.
بیشتر بخوانید
- ساده ترین خودروهای تاریخ
- جذابترین خودروهای پلیس جهان
- خودروهایی که تولیدشان در سال 2020 متوقف شد
- خودروهایی که پول نقد هستند!
- این خودرو ها را هرگز نخرید!
- لوکسترین تاکسیهای جهان