در این مقاله از سری مقالات دانش فنی همراه مکانیک قصد داریم در مورد تفاوتهای دو سیستم AWD و 4WD بررسیهایی را تقدیم شما کنیم . با ما همراه باشید تا ویژگیهای این دو سیستم را بررسی کنیم
شاید شما نیز بر روی خودروهای شاسی بلند، پیکاپ و کراس اوور عبارتهای درج شده AWD ،4WD و4×4 را مشاهده کرده باشید. و شاید مانند اکثر افراد تمام این عبارتها را به معنای دو دیفرانسیل در نظر بگیرید. که خودرویی با این مشخصه از قابلیت آفرود و دو دیفرانسیل بودن بهره مند است. اما این ذهنیت کاملا درست نیست! گرچه این سه عبارت به معنای متحرک بودن تمام چرخهای خودرو میباشد اما تفاوتهایی را با یکدیگر دارند.
قصد فروش خودرو کارکرده خود را دارید اما از ترس دلالها دچار تردید شده اید
بهترین راهنما برای فروش مطمئن خودرو میباشد نکات فروش خودرو کارکرده مقاله
نکات فروش خودرو کارکرده
با کمیدقت میتوان فهمید که عبارت 4WD و یا همان 4×4 بیشتر بر روی خودروهای پیکاپ، وانت و شاسی بلندهای قدیمیتر درج میشود و بر روی خودروهای شاسی بلند و کراس اوور و برخی سدانهای اسپرت جدید بیشتر میتوان عبارت AWD را مشاهده کرد. 4WD مخفف عبارت4 Wheel Drive میباشد که در برخی موارد 4×4 نیز نامیده میشود. AWD نیز مخفف عبارت All Wheel Drive است. هر دو سیستم به نوعی نشان دهنده چهار چرخ متحرک بودن میباشند، اما تفاوتهایی را با یکدیگر دارند.
سیستم 4WD قدمت بیشتری را دارد و بیشتر بر روی خودروهای آفرودی قرار میگیرد و در مقابل سیستم AWD جدید تر و پیچیده تر میباشد و بر روی خودروهای کراس اوور و شاسی بلند و برخی سدانهای جدید نصب میشود. در ادامه تفاوتها، مزایا و معایب هر یک از این دو سیستم چهارچرخ متحرک را بررسی میکنیم.تا ببینیم کدام یک بر دیگری برتری دارد.
سیستم چهار چرخ متحرک 4WD
این سیستم چهار چرخ متحرک که قدمت بیشتری را نسبت به سیستم AWD دارد و بیشتر بر روی خودروهای شاسی بلند آفرودی، پیکاپ و وانت نصب میشود. دارای قابلیت توزیع نیروی یکسان به هر چهار چرخ خودرو میباشد. خودروهای مجهز به سیستم 4WD در حالت عادی به وسیله محور عقب موجب حرکت خودرو میشود. در این نوع خودروها در کنار دسته دنده اصلی یک دنده کوچکتر دیگری نیز قرار دارد که میتوان در مواقع نیاز با استفاده از این دنده چرخهای جلو را نیز درگیر کرده و با فعال کردن دیفرانسیل جلو قدرت موتور را به صورت یکسان به هر چهار چرخ اعمال کرد. خودروهای دارای سیستم چهار چرخ متحرک 4WD در واقع دارای سه دیفرانسیل هستند.
یک دیفرانسیل مرکزی و دو دیفرانسیل در محورهای جلو و عقب که هنگام استفاده از دنده کمکی در این خودروها و درگیر کردن هر چهار چرخ دیفرانسیل مرکزی نیرو را به صورت مساوی بین دیفرانسیل جلو و عقب توزیع میکند. همچنین به این خودروها با سیستم چهارچرخ متحرک، خودرو مجهز به قفل دیفرانسیل نیز میگویند. چرا که با درگیر شدن دنده کمکی هر چهار چرخ به طور یکسان و قفل شده در هر شرایطی از نیروی موتور بهره میبرند.
از مزایای این سیستم چهارچرخ متحرک 4WD اعمال قدرت بیشتر به چرخهای خودرو میباشد که در خودروهای آفرودی بسیار مناسب تر عمل میکند و در مناطق صعب العبور و بیراههها موجب عملکرد بهتر خودرو با قدرت و کشش بالا میشود. و در مقابل عیب اصلی سیستم چهارچرخ متحرک 4WD که نیروی یکسانی را به هر چهار چرخ منتقل میکند، این است که در سرعتهای بالا میتواند خطرساز باشد. چرا که در پیچها چرخهای به سمت داخل پیچ، سرعت کمتری را دارند و اگر با سیستم 4WD با سرعت بالا بخواهیم از یک پیچ گذر کنیم ممکن است خودرو از مسیر خود منحرف شده و با از دست دادن کنترل خودرو به خارج از جاده کشیده شویم.
سیستم چهارچرخ متحرک AWD
این سیستم چهارچرخ متحرک که سیستم جدیدتری میباشد. بر روی خودروهای شاسی بلند و کراس اوور و سدانهای اسپرت امروزی نصب میشود.سیستم چهار چرخ متحرک AWD، سیستم هوشمند تر و پیچیده تری نسبت به سیستم چهارچرخ متحرک 4WD میباشد. در خودروهای مجهز به سیستم AWD دیگر نیازی به درگیری مکانیکی چهار چرخ نیست چرا که این خودروها هوشمند تر از آن هستند که به صورت دستی بخواهیم خودرو را تک دیفرانسیل یا دو دیفرانسیل کنیم.
این خودروها با توجه به شرایط مسیر و سرعت خودرو و استفاده از اطلاعات سنسورهای نصب شده میتوانند نیروی مناسب را به هر کدام از چرخهای جلو و عقب منتقل کنند. برای تک دیفرانسیل یا دو دیفرانسیل کردن این خودروها میتوان با فشردن یک دکمه به صورت الکترونیکی نسبت به فعال و غیر فعال کردن سیستم چهار چرخ متحرک اقدام کرد.
سیستم AWD در واقع دارای دو دیفرانسیل میباشد که یکی در محور جلو و دیگری در محور عقب خودرو قرار دارد. با توجه به سنسورهای تعبیه شده در این خودروها در هنگام حرکت در جاده و در پیچها به صورت هوشمند خودرو نیروی متناسبی را به هر چرخ اعمال میکند تا مانع از منحرف شدن خودرو و یا خارج شدن آن از مسیر شود.این سیستم چهار چرخ متحرک امروزه بر روی برخی سدانهای اسپرت کمپانیهای مطرحی همچون بی ام و، بنز و آئودی نیز نصب میشود که موجب بهبود در عملکرد حرکتی این خودروها میشود.
خودروهای دارای سیستم چهارچرخ متحرک AWD نیز مزایا و معایب خاص خود را دارند. از مزایای این خودروها میتوان به پایینتر بودن مصرف سوخت خودروهای مجهز به این سیستم و همچنین رانندگی نرم تر و ایمن تر با این نوع خودروها در سطح شهر و جادهها و به عنوان استفاده روزمره اشاره کرد. در مقابل معایب این خودروها قدرت پایین ترین سیستم چهارچرخ متحرک AWD نسبت به سیستم 4WD میباشد که نمیتوان از آن انتظار قابلیتهای آفرودی یک خودروی مجهز به سیستم 4WD یا همان 4×4 را داشت.
اگر بدنبال کسب تجربه خرید و فروش خودرو با خیال راحت هستید.
نمایشگاه خودروهای کارشناسی شده همراه مکانیک بهترین انتخاب برای شما میباشد.
برای ورود به صفحه نمایشگاه خودروهای کارشناسی شده همراه مکانیک اینجا کلیک کنید.
مقالات مرتبط:
7 آسیب جدی درجا کار کردن خودرو
بوش طبق در سیستم تعلیق چگونه عمل میکند
سیستم ترمز EBD چیست و چگونه کار میکند
با مهم ترین سنسورهای خودرو شنا شوید
با کالیپر ترمز خودرو بیشتر آشنا شوید