خرید خودرو برای مصرفکنندگان عادی در بازار، همواره مسالهای چالشبرانگیز بوده است و البته این چالش تنها به بازار خودروی ایران مربوط نیست؛ چراکه کلاهبرداری هنگام خرید و فروش خودرو در تمامی نقاط جهان جریان دارد و با شدتی بیشتر در بازار ایران مشاهده میشود.
میزان کلاهبرداری در خرید و فروش خودرو و سواستفاده از ناآگاهی مشتریان، همگام با افزایش قیمت خودرو روندی صعودی پیدا میکند که در سالهای اخیر شاهد آن بودهایم. البته نباید تصور کرد که تنها دلیل افزایش سواستفاده در خرید و فروش خودرو مربوط به قیمت است؛ بلکه افزایش قیمت خودرو موجب تولد انگیزههای بیشتری برای کلاهبرداران میشود تا با سواستفاده از شرایط ایجادشده، خودروهایی کمارزش را با قیمتی هنگفت به فروش برسانند.
خودروهایی که خرید آنها برای مالک دردسرساز میشود، در بازار کشورمان اندک نیستند و با توجه به کاهش تیراژ خودروسازان و تنوع کم سبد محصولات آنها، خودروهای دردسرساز بازار روزبهروز افزایش خواهند یافت. در ادامه، نگاهی به خودروهای دردسرساز بازار خواهیم داشت و به شما میگوییم که از خرید چه خودروهایی باید اجتناب کرد. اگر به دنبال خرید خودروی جدیدی هستید یا صرفا قصد دارید اطلاعات عمومی خود را افزایش دهید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
1. خودروهایی که سند آنها در رهن شرکت سازنده است
خودروهایی که سند آنها در رهن خودروساز است، همواره در بازار کشورمان حضور داشتهاند؛ اما طی چند سال اخیر و بهلطف شرایط فروش فوقالعاده خودروسازان با ضوابط سختگیرانه، تعداد آنها رو به فزونی گذاشته است. از سوی دیگر، خودروسازان خصوصی که فروش اقساطی یکی از راهکارهای اصلی بازاریابی آنها بوده است، در افزایش سهم این گونه خودروها نقش بهسزایی ایفا کردهاند.
سند خودروهایی که در فروش فوقالعاده خودروسازان و به روش قرعهکشی فروخته میشوند، تا یک سال پس از تحویل خودرو غیرقابلانتقال است و سند خودروهای اقساطی نیز تا پایان دوره بازپرداخت اقساط در رهن شرکت باقی خواهد ماند.
بنابراین خرید این خودروها، تنها به روش قولنامهای امکانپذیر است که یک روش قدیمی و ناامن برای خرید و فروش خودرو محسوب میشود. هنگامی که سند خودرو در رهن شرکت آزاد شود، خریدار اصلی ابتدا باید این سند را از شرکت تحویل بگیرد و در مرحله بعدی، به خریدار انتقال دهد. درصورتیکه فروشنده به هر دلیلی از انجام این کار امتناع ورزد یا در دسترس خریدار نباشد، شما مالک خودرویی خواهید بود که از لحاظ قانونی در تملک شخص دیگری است و البته امکان فروش آن نیز وجود نخواهد داشت!
2. خودروهایی که سند آنها به اسم شخصی غیر از فروشنده است
فروش قولنامهای خودرو از گذشتههای دور تاکنون یکی از روشهای مرسوم کلاهبرداری بوده است. اگر خودرویی را خریداری کنید که سند آن به نام فروشنده ثبت نشده است، به احتمال زیاد درگیر یک دعوای حقوقی طولانی و هزینهبر شدهاید. حتی اگر احتمال کلاهبرداری در خصوص خرید و فروش چنین خودروهایی وجود نداشته باشد، امکان دارد مالک اصلی خودرو فوت کرده باشد یا آنکه خارج از کشور زندگی کند و بهراحتی نتوانید اطلاعات تماس وی یا وارثان او را بیابید و انتقال سند خودروی خریداریشده برای شما بهراحتی امکانپذیر نباشد.
3. خودروهایی که تصادفات شدیدی را تجربه کردهاند
با افزایش شدید قیمت خودرو در بازار، نرخ خودروهای کارکرده نیز بهصورت تصاعدی رشد کرده است و خودروهایی که تا چند سال پیش فقط برای اسقاط مناسب بودند، اکنون با قیمتهای گزافی به فروش گذاشته شدهاند. از سوی دیگر قدرت خرید مشتریان متناسب با افزایش قیمت خودرو رشد پیدا نکرده است و این مسئله، سبب شده است تا مشتریان ناچار به خرید خودروهایی شوند که از نظر سلامت فنی و بدنه در شرایط مطلوبی قرار ندارند.
یکی از خودروهایی که همواره باید از خرید آنها اجتناب کنید، اتومبیلهایی هستند که بدنهای بهشدت ناسالم دارند و تصادفات مختلفی به آنها آسیب وارد کرده است. اینگونه خودروها نسبت به سایر اتومبیلهای همسنوسال قیمت کمتری دارند و حتی ممکن است بهصورت اقساطی نیز فروخته شوند تا مشتری به خرید آنها ترغیب شود. با این وجود، خرید خودروهایی با بدنه ناسالم در طولانیمدت، هزینههای تعمیر و نگهداری هنگفتی به شما تحمیل خواهد کرد؛ چراکه تصادفات بسیار، ایرادات بیشماری را در این خودروها به وجود آوردهاند.
بنابراین اگر با محدودیت بودجه روبهرو هستید و تنها گزینههای پیش روی شما چنین خودروهایی هستند، بهتر است تا خرید خودرو را به زمان دیگری موکول کنید یا به سراغ نمونههای سالم و بدون تصادف یک خودروی ارزانقیمتتر بروید.
4. خودروهایی که تولید آنها متوقف شده است
بازار ایران سرشار از خودروهایی است که تولید آنها متوقف شده است ولی همچنان خرید و فروش آنها ادامه دارد. سیتروئن زانتیا، کیا ریو، مزدا 3 و دوو سیلو چند نمونه از این خودروها هستند که عرضه آنها به دلیل توقف تولید توسط سازنده اصلی یا خروج خودروسازان بینالمللی از بازار ایران، متوقف شده است.
این دسته از اتومبیلها نیز در رده خودروهایی قرار میگیرند که خرید آنها به مشتریان توصیه نمیشود. ازآنجاییکه تولید این خودروها در سطح جهان متوقف شده است، امکان دسترسی آسان به قطعات یدکی چنین اتومبیلهایی وجود ندارد. علاوهبر آن، شرکتهای خودروساز ایرانی نیز معمولا خدمات پسازفروش مناسبی را به خودروهای قدیمی و از رده خارج خود ارائه نمیکنند و به جز چند مورد انگشتشمار، انجام امور مربوط به تعمیر و نگهداری خودروهایی که تولید آنها متوقف شده است، بهدشواری صورت میگیرد.
5. خودروهای خاص و انگشتشمار
دستهای دیگر از خودروهایی که باید از خرید آنها دوری کنید، خودروهای خاص و انگشتشمار هستد. چنین خودروهایی در بازار کشورمان حضور دارند و لزوما اتومبیلهای لوکس و گرانی نیستند. برای مثال، نسل دوم تویوتا کمری با کد اتاق XV20 یا هیوندای سوناتا نسل سوم با کد اتاق Y3 به تعداد انگشتشماری وارد کشور شدهاند که میتوانید آگهیهای فروش این خودروها را در سایتهای خرید و فروش کالاهای دستدوم مشاهده کنید.
خرید این خودروها نیز به هیچ عنوان توصیه نمیشود؛ چراکه مالکیت چنین اتومبیلهایی تنها دردسر بههمراه خواهد داشت. علاوهبرآن که انجام تعمیرات این خودروها بهراحتی امکانپذیر نیست و قطعات یدکی آنها نیز در بازار بهسختی یافت میشود، کمتر مصرفکنندهای علاقه دارد چنین خودروهای خاص و انگشتشماری را خریداری کند؛ بنابراین ممکن است سرمایه شما با خرید خودرویی خاص و منحصربهفرد که شناخت مناسبی از آن در بین مشتریان وجود ندارد، بهراحتی نابود شود.
6. خودروهایی که زیرساخت مناسب برای ارائه خدمات به آنها وجود ندارد
خودروهای بنزینی با پیشرانههای کمحجم توربوشارژر و خودروهای هیبریدی، اتومبیلهای معمول بازار خودرو جهان طی سالهای اخیر بودهاند و چنین خودروهایی، در سبد محصولات اکثر خودروسازان جهانی ارائه میشوند. دلیل این رویکرد نیز تولید آلایندگی کمتر و واردآوردن آسیب کمتر به محیط زیست است؛ در عین حال، این خودروها از نظر فنی پیچیدگی بیشتری نسبت به سایر خودروها دارند.
برخی شرکتهای تولیدکننده یا واردکننده نیز طی چند سال گذشته سعی کردهاند با عرضه این گونه خودروها به بازار ایران، سلیقه مشتریان ایرانی را تغییر دهند و زمینهساز ایجاد تحول در حوزه خودرویی کشور شوند. با این وجود، عدم عرضه گسترده به دلیل مشکلات متعدد و نبود زیرساخت مناسب برای ارائه خدمات به چنین خودروهایی، سبب شده است تا مصرفکنندگان ایرانی تمایل چندانی به خرید خودروهای نوین نشان ندهند.
متاسفانه زیرساخت مناسبی برای انجام سرویسهای دورهای و تعمیرات خودروهای هیبریدی یا اغلب خودروهای دارای پیشرانه توربوشارژر در تمام نقاط کشور وجود ندارد و بنابراین اگر قصد خرید چنین خودرویی را دارید، بهتر است تا بدانید دردسرهای مختلفی هنگام انجام سرویسهای معمول در انتظار شما خواهد بود.
7. خودروهایی که حباب قیمتی بزرگی دارند
کاهش تیراژ خودروسازان از یک سو و افزایش تقاضای واسطهگرانه از سوی دیگر در بازار خودرو طی دو سال گذشته، سبب شده است که حباب قیمتی برخی خودروها بیش از حد بزرگ شود. برای مثال، مشتری ایرانی میتواند با هزینهای که صرف خرید پژو 206 تیپ 2 میکند، خودرویی همچون رانا را خریداری کند که نمونه سادهتر پژو 206 صندوقدار محسوب میشود و از تمامی جهات، بر تیپ اقتصادی پژو 206 برتری دارد. با خرید خودروهایی که حباب قیمتی بزرگی دارند، علاوه بر اتلاف سرمایه، خود را در معرض مخاطرات ناخواستهای نیز قرار میدهید و حتی ممکن است به اجبار برخی از اولویتهای خود را نادیده بگیرید. مطمئنا در صورتی که شرایط بازار خودرو تغییر کند یا تولید چنین خودروهایی متوقف شود، میزان ضرری که به سرمایه شما وارد میشود غیرقابلتصور خواهد بود.
نتیجهگیری
نکاتی که در متن به آنها اشاره شد، راهکارهایی برای انجام خرید بهتر در آشفتهبازار خودروی ایران هستند. برخی از موارد، بهصورت تجربی توسط فعالان بازار ذکر شدهاند و برخی دیگر نیز مواردی عمومی هستند که در تمامی بازارها صدق میکنند و تنها مختص به بازار ایران نیستند. با این حال، چنین مواردی ممکن است در آیندهای نه چندان دور تغییر کنند و نکاتی به آنها افزوده یا از آنها کاسته شود.
باید یادآور شد که این نکات برای خریداران معمولی بازار ذکر شدهاند که با هدف استفاده شخصی نسبت به خرید خودرو اقدام میکنند و موارد گفتهشده، در خصوص دیگر مشتریان صدق نمیکند. برای مثال، اشخاصی که به دنبال جمعآوری کلکسیون خودرو هستند یا به بازسازی خودروهای کلاسیک علاقه دارند، آماده پذیرش دردسرها و سختیهای انتخاب خود هستند. در هر صورت، امیدواریم که با توجه به نکات گفتهشده و موارد تکمیلی که توسط کارشناسان خودرو مطرح میشود، خریدی بدون دردسر و دلچسب را تجربه کنید و دچار مشکلات خواسته یا ناخواسته نشوید.
بیشتر بخوانید
- خودروهایی که دیگر ارزش خرید ندارند!
- آیا کیا ریو دستدوم ارزش خرید دارد؟
- چرا خودروی باکیفیت تولید نمیشود؟
- بالاخره واردات خودرو آزاد میشود یا خیر؟
- بازگشت خودروهای چینی با استراتژی جدید؟
- روشهای تشخیص رنگ شدگی بدنه خودرو کارکرده چیست؟
کارشناس گرامی همین زانتیا ریو مزدا 3 و .. که میگید نخرید ارزش خریدش خیلی بالاتر از ماشین های امروزی هستش
باسلام خدمت شما زحمت کشان همراه مکانیک
میخواستم بدونم خرید خودرو هایی که تولید میشوند
ولی فقط اتاق آنها تغییرکرده صلاح است
مانند هیوندای ورنا
آوانته
آزرا اتاق جدید و قدیم
ممنون میشم پاسخ بدید
سلام بنده به سازندگان این برنامه تبریک میگم واقعان در حد عالی است آنچه را که میخواستم به نتیجه مطلوب رسیدم بی نهایت سپاس گذارم