اگرچه تمامی خودروها برای آنکه بتوانند بالاترین کارایی و بهترین عملکرد را داشته باشند، نیاز به رسیدگی و انجام سرویس در زمانهای مشخص دارند، اما رسیدگی به خودرو در برخی فصلها، توجه بیشتری را میطلبد. به عنوان مثال، بنابر عقیده کارشناسان، در فصل زمستان احتمال خرابی خودروها تقریباً دو برابر بیشتر از سایر فصول سال است. از همینرو، توصیه میشود با سردشدن هوا برای جلوگیری از خرابیهای ناگهانی و اتفاقات ناخوشایند، باید اقدامات احتیاطی لازم انجام شود. در این مقاله از مجله همراه مکانیک، قصد داریم شما را با نکات مهم و ضروری آمادهکردن خودرو در زمستان آشنا کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
توصیههایی کاربردی درباره آمادهکردن خودرو در زمستان
با توجه به در پیش بودن فصل سرما، توصیههایی کاربردی مبنی بر نگهداری و آمادهسازی خودرو در فصل زمستان را در ادامه مشاهده خواهید کرد:
1. بررسی وضعیت ضدیخ خودرو در زمستان
یکی از مهمترین موارد لازم و ضروری که هنگام آمادهکردن خودرو در زمستان حتماً باید در نظر گرفته شود، بررسی وضعیت ضدیخ است. بررسی میزان ضدیخ و محافظت از سیستم رادیاتور ماشین، یکی از ابتداییترین کارهایی است که با رسیدن فصل سرما باید انجام شود. عدم اطلاع از میزان ضدیخ یا عدم استفاده از آن، میتواند سبب آسیبهای جدی و پرهزینه برای خودروی شما شود.
بهتر است پیش از رسیدن سرما، سطح ضدیخ خودرو را بررسی کنید و برای افزایش کارایی بیشتر، هرچه از فصل پیش در رادیاتور مانده است، تخلیه کنید و ضدیخ آن را کاملاً تعویض کنید. نسبت ترکیب ضدیخ با آب رادیاتور، با توجه به مارک ضدیخ متفاوت است و اغلب روی بستهبندی آن درج شده است.
2. کنترل وضعیت باد و فشار تایرها
یکی از موارد مهم در بحث آمادهکردن خودرو در زمستان که اغلب توجه چندانی به آن نمیشود، بررسی وضعیت لاستیکها و میزان باد آنها است. اگر جنس لاستیک خودروی شما خشک باشد، خشکی آنها با سردشدن هوا تشدید خواهد شد. با توجه به پیش رو بودن فصل پرباران و درنتیجه لغزندگی خیابانها، چسبندگی مناسب لاستیکها به سطح جاده اهمیت بیشتری پیدا میکند. از رانندگی با لاستیکهایی کمتر از 40 درصد در روزهای بارانی و برفی زمستان بهشدت خودداری کنید؛ چراکه با صافشدن سطح لاستیک، پایداری و ترمزگیری خودرو بسیار ضعیفتر میشود.
از سویی دیگر، تنظیم باد لاستیکها نیز باید متناسب با فصل انجام شود و حجم باد داخل تایر با توجه به تغییر فصل متفاوت است. درنتیجه در هنگام تنظیم باد خودرو بهصورت دورهای، میزان باد لاستیک را متناسب با زمستان تنظیم کنید. دقت داشته باشید که اگر راهی جادههای بیرون شهر هستید، همیشه زنجیر چرخ را نیز همراه خود داشته باشید.
3. کنترل روغنموتور
کنترل روغن خودرو نیز مانند کنترل وضعیت باد و فشار تایرها، یکی از نکات کاربردی آمادهکردن خودرو در زمستان است. روغنموتور مانند خون در رگ پیشرانه خودرو جاری است و انتخاب روغن مناسب، تأثیر بهسزایی بر کارایی و عملکرد صحیح پیشرانه دارد. روغنهای غلیظتر برای استفاده در فصول گرم و روغنهای رقیقتر برای فصل سرما مناسبتر هستند. درنتیجه، بهتر است در فصل سرما بهخصوص برای خودروهای قدیمیتر، از روغن رقیقتری مثل 40 ـ10 استفاده شود.
4. بررسی وضعیت باتری خودرو
بررسی و کنترل وضعیت سلامت باتری خودرو، یکی دیگر از موارد مهم آمادهکردن خودرو برای زمستان است. یکی از مشکلات عمده خرابی خودروها در زمستان، به باطری مربوط میشود. اگرچه خرابی باتری علل متعددی دارد و تنها به سرما مربوط نمیشود، اما کاهش دمای هوا بر خرابشدن آن بیتاثیر نیست.
در دمای صفر درجه یا پایینتر، نیمی از قدرت باتری کاهش پیدا میکند و درصورتیکه باتری خودروی شما پیش از شروع فصل سرما ضعیف شده باشد، استارتزدن خودرو در زمستان قطعاً با مشکل همراه خواهد بود. دقت داشته باشید باتری ضعیف، توان کافی را برای استارتزدن موتوری که در سرما بوده است، ندارد و بهراحتی میتواند در اول صبح روزهای زمستان شما را به دردسر بیندازد. توجه به عمر مفید باتری که معمولاً بین سه تا چهار سال است و تعویض بهموقع آن، دردسر روشنکردن خودرو در زمستان به حداقل میرسد.
5. اطمینان از سلامتی ترموستات
ازآنجاییکه ترموستات نقش مهمی در نقش تنظیم دمای موتور خودرو دارد، یکی دیگر از موارد مهم در آماده کردن خودرو در زمستان بهحساب میآید. ترموستات در مسیر آب خنککننده خودرو قرار دارد و با توجه به دمای خاصی که از سوی سازنده خودرو برای کارکرد بهینه موتور تعریفشده است، تنظیم میشود.
در هنگام سرما، ترموستات مسیر ورود آب به رادیاتور را میبندد و زمانی که موتور گرم شود، به دمای تعریفشده میرسد و مسیر آب رادیاتور را باز میکند تا فرایند خنکسازی موتور انجام شود؛ درنتیجه، با توجه به اهمیت این قطعه در کارایی و سلامت پیشرانه خودرو، بررسی سلامت این قطعه پیش از رسیدن فصل سرما کاملا ضروری به نظر میرسد.
6. کنترل برفپاککنها و چراغها
روزهای برفی و بارانی زمستان، با کاهش دید همراه است. چراغها یکی از موارد مهمی هستند که هنگام آمادهکردن خودرو برای زمستان باید به آنها توجه کرد. تنظیم دقیق چراغها برای ایجاد دید مناسب بهخصوص در شب و بررسی عملکرد چراغهای مهشکن، یکی از موارد ضروری ایمنی در فصل زمستان است.
از طرفی دیگر، برای دید بهتر و واضح در روزهای بارانی و برفی به برفپاککنهای خوب نیاز دارید. دقت داشته باشید که بهتر است در ابتدای فصل پاییز نسبت به تعویض تیغههای برفپاککن اقدام و مخزن مایع شیشهشور خودرو را نیز حتماً از مایع استاندارد مقاوم در برابر یخزدگی پر کنید.
7. بررسی سیستم ترمز خودرو
سیستم ترمز خودرو یکی از مهمترین ارکان ایمنی در خودروها است. شاید ایرادهای کوچک جزئی در جادههای خشک اصلاً به نظر نرسد، اما در جادههای خیس و بارانی، بهسادگی میتواند باعث خطرات جبرانناپذیری شود. سیستم ترمز معیوب در جادههای خیس و لغزنده، باعث عدم کنترل صحیح خودرو میشود. بررسی وضعیت ترمز خودروها و سطح روغن ترمز هنگام سرویس دورهای خودرو پیش از شروع فصل سرما، یکی از موارد مهم و ضروری هنگام آمادهکردن خودرو در زمستان است.
سخن آخر
با توجه به آنچه گفته شد، با بررسی موارد مهم و ضروری خودرو پیش از آغاز روزهای سرد سال، میتوان تا حد زیادی از خطرات و آسیبهای ناشی از فصل سرما برای خودرو پیشگیری کرد؛ چراکه خرابی خودرو در یک روز سرد بارانی یا برفی میتواند عواقب غیر قابل تصوری را برای شما و سایر سرنشینان خودرو به همراه داشته باشد.
بیشتر بخوانید
- پدیده آب سواری چیست؟
- روشهای تشخیص رنگ شدگی بدنه خودرو کارکرده چیست؟
- عواقب جبرانناپذیر رانندگی با باک خالی
- نکات ضروری در مورد صندلی کودک خودرو
- راهنمای خرید لنت ترمز ؛ چه زمانی لنت ترمز را عوض کنیم؟
- علائم خرابی سنسور اکسیژن چیست؟