راهنمای جامع چراغ‌های اخطار پشت آمپر خودرو‌ها

فهرست مطالب


احتمالا بارها برای شما نیز پیش آمده است که در حین رانندگی، در حالی‌که همه ‌چیز به‌ نظر عالی می‌رسد، ناگهان چراغ هشداری پشت آمپر خودرو روشن می‌شود. درواقع، چراغ ‌های اخطار پشت آمپر ، صفحه اطلاع‌رسانی خودرو هستند که ایرادات و مشکلات خودرو یا موارد ایمنی مانند نبستن کمربند یا بازبودن درب‌ها را یادآوری می‌کنند. درنتیجه، نیاز است که با چراغ‌ های هشدار پشت آمپر آشنایی داشته باشید تا درمواقع لازم و ضروری، عکس‌العمل مناسب را از خود نشان دهید.

 البته روشن‌شدن این چراغ‌های هشدار، همیشه به معنای نقص در عملکرد خودرو نیست و گاهی نشان‌دهنده نوع سیستم فعال در حین رانندگی است. مجموعه چراغ ‌های اخطار پشت آمپر در خودرو‌های مختلف، متفاوت است و شاید اکثر رانندگان از معنی و مفهوم همه آن‌ها اطلاع نداشته باشند. در این مقاله از مجله همراه مکانیک، قصد داریم انواع چراغ‌ های اخطار پشت آمپر را بررسی و شما مخاطبین گرامی را با تمامی آن‌ها آشنا کنیم.

انواع چراغ‌ های اخطار پشت آمپر بر اساس رنگ

همان‌طورکه اشاره شد، بعضی از چراغ‌‌ها به‌واسطه عملکردی که دارند، دارای اهمیت فراوانی هستند؛ به‌طوری‌که عدم توجه به آن‌ها، می‌تواند حادثه‌آفرین باشد. چراغ‌های اخطار پشت آمپر را می‌توان به 3 رنگ کلی تقسیم کرد. اکثر چراغ‌های هشداردهنده، قرمز هستند که میزان اهمیت ‌آن‌ها گه‌گاه با وضعیت ثابت یا چشمک‌زن ارزیابی می‌شود.

رنگ قرمز

 چراغ‌های قرمز، اغلب برای نشان‌دادن مسئله‌ای جدی در خودرو که نیاز به سرویس فوری توسط مکانیک دارد، روشن ‌می‌شوند. چراغ‌های قرمز، هم‌چنین ممکن است برای یادآوری تعمیر و نگه‌داری قطعه‌ای خاص برنامه‌ریزی‌ شده باشند که مثلا پس از طی مسافت مشخصی، روشن شوند. از سوی دیگر، یک چراغ‌‌‌ قرمز ممکن است برای اطلاع‌رسانی در خصوص اعلام وضعیت یکی از اجزای اصلی خودرو مانند وضعیت ترمزدستی یا کیسه‌هوا نیز روش شود.

رنگ زرد و نارنجی

چراغ زرد یا نارنجی مانند چراغ چک، جهت یادآوری قطعات خارج از سرویس یا نیازمند به سرویس و تعویض روشن می‌شود. زمانی که این چراغ‌ها در وضعیت چشمک‌زن باشند، به این معنی است که باید سریعاً به وضعیت قطعه موجود رسیدگی شود.

رنگ سبز و آبی

 چراغ‌هایی با رنگ سبز یا آبی ملایم، معمولاً نشان‌دهنده سیستم‌های فعال خودرو مانند چراغ‌های جلو یا تهویه هوا هستند.

در ادامه، به توضیح پنج چراغ اخطار پرداخته‌ایم که روشن‌شدن آن‌ها باید بسیار جدی تلقی شود:

1. چراغ هشدار دمای موتور

این چراغ، در زمانی که موتور بیش از حد گرم شده یا در حال گرم‌شدن است، برای هشدار به رانندگان روشن می‌شود. در خودرو‌های قدیمی‌تر، تنها یک چراغ قرمز برای اعلان هشدار به رانندگان روشن می‌شد؛ اما در خودرو‌های جدید‌تر، آمپر مخصوصی افزایش دمای موتور را نمایش می‌دهد. 

دقت داشته باشید که به علت خراب‌شدن سنسور دمای موتور یا عدم ارسال اطلاعات دقیق به ECU نیز، ممکن است این چراغ هشداردهنده روشن شود.

ازآن‌جایی‌که یک موتور بیش از حد گرم منجر به آسیب‌های جدی در خودرو می‌شود، بهترین کار متوقف‌کردن خودرو برای خنک‌شدن است. عدم توجه به این آمپر خودرو، می‌تواند موجب خرابی بسیار از قطعات خودرو شود و هزینه‌ گزافی برای تعمیرات در پی داشته باشد.

2. چراغ هشداردهنده سطح و فشار روغن

یکی دیگر از چراغ‌های اخطار پشت آمپر مهم در خودروها، چراغ هشداردهنده سطح و فشار روغن است. این چراغ، جهت هشدار کاهش سطح روغن یا افت فشار در سیستم روغن‌کاری خودرو روشن می‌شود. چراغ اخطار روغن به‌محض روشن شدن، خطرزا نیست، اما با توجه به اهمیت روغن‌موتور، اگر در اولین فرصت نسبت به بررسی میزان روغن اقدام نکنید، شاهد بروز آسیب‌های جدی در رینگ‌ها و پیستون خودرو خواهید بود.

3. چراغ اخطار شارژ باتری

یکی دیگر از چراغ‌های اخطار پشت آمپر که به‌ اندازه آمپر دمای موتور یا چراغ روغن حیاتی نیست، چراغ اخطار شارژ باتری است که البته باید در اسرع وقت به آن رسیدگی شود. این چراغ که اغلب به‌صورت یک باطری در پشت آمپر خودرو دیده می‌شود، به دلایل مختلفی برای هشدار به رانندگان روشن می‌شود. از جمله دلایل روشن‌شدن این چراغ، می‌توان به کاهش قدرت باطری یا پایان عمر آن، اختلال در سیستم دینام یا سیستم برق‌رسانی خودرو اشاره کرد.

در صورت روشن‌شدن این چراغ، بهترین کار مراجعه به نمایندگی‌های مجاز یا باطری‌ساز مجرب جهت وارسی باتری و دینام است که در صورت نیاز، هرکدام از این قطعات قابل‌تعویض خواهد بود.

4. چراغ هشدار ترمز

طبق گفته بیشتر مکانیک‌های حرفه‌ای، چراغ هشدار ترمز یکی از چراغ‌های اخطار پشت آمپر مهم است که به‌راحتی می‌توان از روشن‌شدن آن جلوگیری کرد. در بیشتر مواقع، این چراغ برای بالابودن ترمزدستی حین حرکت روشن می‌شود. اگر به خواباندن ترمزدستی در ابتدای حرکت عادت دارید، یقیناً این چراغ را روشن نخواهید دید.

اما چراغ هشدار ترمز در مواردی مثل تنظیم‌نبودن ترمزدستی، پایین‌بودن سطح روغن ترمز، معیوب‌بودن صفحه‌ترمز یا هنگام عدم تطابق فشار هیدرولیک بین چرخ‌ها نیز روشن شود.

هنگامی که چراغ ترمز روشن شد، ابتدا ترمزدستی را چک کنید؛ در 80٪ مواقع مشکل از همین طریق حل می‌شود؛ اما اگر چراغ هشدار هم‌چنان روشن ماند، حتما موضوع را با یک مکانیک در میان بگذارید.

5. چراغ هشدار چک

چراغ هشدار چک، یکی از قدیمی‌ترین و درعین‌حال، شایع‌ترین چراغ‌های اخطار پشت آمپر است که برای روشن‌شدن، دلایل متعددی دارد. این چراغ می‌تواند به دلیل وجود یک سنسور معیوب در خودرو یا مشکلی جدی در اجزای داخلی موتور روشن شود. دلیل هرچه‌ باشد، نیازمند بررسی از سوی یک تعمیرکار خودرو برای برطرف‌شدن آن است. در صورت امکان، تا زمانی که این مسئله حل نشده است، از رانندگی پرهیز کنید.

در برخی از خودرو‌های مدرن امروزی، چندین چراغ دیگر مانند چراغ هشدار سرویس‌های دوره‌ای وجود دارد که به‌صورت تخصصی و دقیق‌تر، راننده را از مشکلات موجود آگاه می‌کند.

چراغ هشدار سرویس‌های دوره‌ای

این چراغ جهت یادآوری برای انجام سرویس‌های دوره‌ای خودرو روشن می‌شود. تعویض روغن‌موتور، فیلتر روغن و فیلتر هوای موتور و… مواردی هستند که در سرویس دوره‌ای خودرو به آن‌ها رسیدگی می‌شود. البته که رانندگان دقیق و حرفه‌ای بر اساس کیلومتر طی‌شده و پیش از روشن‌شدن چراغ، برای انجام سرویس‌های دوره‌ای اقدام می‌کنند. این چراغ در بعضی خودرو‌ها با نوشته service یا نمایش یک آچار ،کاملاً مشخص است.

متداول‌ترین چراغ‌های اخطار پشت آمپر

در قسمت قبل، چراغ‌های مهم پشت آمپر خودرو‌ها را با هم بررسی کردیم، اما همان‌طور که گفتیم، تعداد این چراغ‌ها کم نیست و در ادامه، به معرفی برخی دیگر از متداول‌ترین آن‌ها می‌پردازیم.

نشان‌گر چراغ نور بالا

این چراغ که اغلب به رنگ آبی دیده می‌شود، برخلاف سایر چراغ‌های پشت آمپر، نشانه خرابی یا نقص در خودرو نیست و تنها نمایش‌دهنده استفاده از نوربالا است.

چراغ هشدار کمربند ایمنی

این چراغ برای یادآوری به راننده و سرنشین برای بستن کمربند ایمنی فعال می‌شود و با بستن کمربند ایمنی، خاموش می‌شود.

چراغ هشدار ABS

این چراغ‌، از جمله چراغ‌های اخطار پشت آمپر خودروهای مجهز به سیستم ترمز ABS است که روشن‌شدن آن، نشانه نقص در این سیستم ترمز است. رانندگان به‌محض روشن‌شدن این چراغ، باید به نزدیک‌ترین تعمیرگاه مراجعه کنند.

نشان‌گر چراغ

درصورتی‌که یکی از چرا‌غ‌های خودرو از کار بیفتد، این چراغ روشن می‌شود و به راننده هشدار می‌دهد. این چراغ هشدار فقط در برخی خودروهای مدرن و لوکس دیده می‌شود.

چراغ هشدار فشار باد تایرها

یکی دیگر از چراغ‌های اخطار پشت آمپر خودروهای مدرن و لوکس، چراغ هشدار فشار باد تایرها است. در صورت عدم توازن یا کاهش فشار کمتر از حد طبیعی، این چراغ روشن می‌شود. چراغ هشدار فشار باد تایرها موضوع کم‌اهمیتی نیست و ادامه‌دادن مسیر با این چراغ روشن، می‌تواند منجر به انحراف از مسیر و تصادف شود.

نشان‌گر کروزکنترل

این چراغ نیز روشن‌بودن سیستم کروزکنترل را یادآوری می‌کند. از آن‌جایی‌که این سیستم به‌وسیله خود راننده فعال می‌شود و در خودرو‌های جدید با فشردن ترمز خودرو غیرفعال می‌شود، چراغی کاربردی محسوب نمی‌شود. دقت داشته باشید درصورتی‌که با غیرفعال‌شدن سیستم کروز، چراغ فوق هم‌چنان روشن ماند، احتمالا سیستم کروزکنترل دچار نقص شده است. 

چراغ هشدار سیستم تعلیق

چراغ هشدار سیستم تعلیق، مربوط به تنظیم خودکار ارتفاع در خودرو می‌شود که روشن‌شدن آن در پی هرگونه اختلال در سیستم تعلیق خودرو یا افزایش دمای سیالات سیستم تعلیق اتفاق می‌افتد. این چراغ در مواقعی نیز که وزن خودرو بیش از حد سنگین می‌شود، روشن خواهد شد.

چراغ هشدار فرمان الکتریکی

زمانی که فرمان خودرو بیش‌ازاندازه در جهات مختلف و پشت سرهم حرکت داده شود، فشار مضاعف واردشده به موتور الکتریکی فرمان، موجب روشن‌شدن این چراغ می‌شود. بهترین کار در صورت بروز چنین اتفاقی، این است که خودرو را متوقف کنید و اجازه دهید تا موتور الکتریکی خنک شود. درصورتی‌که بعد از خنک‌شدن و حرکت مجدد چراغ هشدار خاموش نشد، حتما به تعمیرگاه مجاز مراجعه فرمایید.

چراغ‌ هشدار لغزش خودرو

روشن‌شدن این چراغ، نشان‌دهنده فعال‌بودن سیستم کنترل کشش خودرو است. این چراغ به رانندگان یادآوری می‌کند که شرایط جاده مساعد نیست و خودرو درصدد ایجاد چسبندگی بیشتر با جاده است. هم‌چنین در مواقعی که راننده به‌صورت عمدی سیستم کنترل پایداری را غیرفعال کند، این چراغ روشن خواهد شد.

چراغ‌ هشداردهنده نقاط کور

در خودروهای جدید، سنسورهای نقاط کور با اسکن محیط اطراف خودرو، به رانندگان کمک می‌کند تا از وجود یا نبود یک شی در نقاط کور خودرو مطلع شوند و با خیالی آسوده، مسیر خود را تغییر دهند.

سایر چراغ‌های اخطار پشت آمپر خودرو

در قسمت زیر لیست کامل تمامی چراغ‌های اخطار پشت آمپر خودرو را مشاهده می‌کنید:

۱- چراغ‌های مه‌شکن جلو

۱۷- پدال کلاچ را فشار دهید

۳۳- سیستم کمکی پارک

۴۹- اخطار سیستم ترمز ضد‌قفل

۲- اخطار سیستم فرمان هیدرولیک

۱۸- پدال ترمز را فشار دهید

۳۴- سرویس دوره‌ای

۵۰- هشدار فیلتر سوخت

۳- مه‌شکن‌های عقب

۱۹-اخطار قفل فرمان

۳۵- سیستم چراغ‌های هوشمند

۵۱- اخطار بازبودن درب‌ها

۴- نشان‌دهنده مایع شیشه‌شور

۲۰- چراغ‌های جلو (نوربالا)

۳۶- سیستم تغیر زاویه چراغ‌ها

۵۲- بازبودن درب موتور

۵- اخطار لنت‌های جلو

۲۱-فشار باد تایر

۳۷- اخطار اسپویلر عقب

۵۳- چراغ بنزین

۶- کروزکنترل روشن

۲۲-چراغ‌های کوچک

۳۸- اخطار سقف جمع‌شونده

۵۴- اخطار گیربکس اتوماتیک

۷- چراغ‌های راهنما

۲۳- نقص در چراغ‌های جانبی

۳۹- اخطار ایربگ

۵۵- چراغ محدودکننده سرعت

۸- سنسور باران

۲۴- اخطار چراغ‌های ترمز

۴۰- اخطار ترمزدستی

۵۶- اخطار کمک‌فنرها

۹- حالت زمستانی

۲۵- اخطار فیلتر ذرات در موتورهای دیزل

۴۱- وجود آب در فیلتر سوخت خودروهای دیزل

۵۷- فشار روغن‌موتور کم است

۱۰- اطلاعات

۲۶-اخطار جرثقیل کمکی جلو

۴۲- غیرفعال بودن ایربگ

۵۸- گرم‌کن شیشه‌های جلو

۱۱- گرم‌کن خودروهای دیزل

۲۷- اخطار سیستم تعلیق پنوماتیک

۴۳- وجود ایراد در سرویس خودرو

۵۹- درب صندوق‌عقب باز است

۱۲- اخطار وجود یخ‌زدگی

۲۸- اخطار خارج‌شدن از خط جاده

۴۴- چراغ‌های نورپایین

۶۰- سیستم کنترل پایداری غیرفعال

۱۳- اخطار سوئیچ باز

۲۹- اخطار کاتالیست (پر شده است)

۴۵- گرفتگی در فیلتر هوا

۶۱- فعال‌بودن سنسور باران

۱۴- اخطار نبودن کلید در خودرو

۳۰- اخطار نبستن کمربند ایمنی

۴۶- رانندگی در حالت اقتصادی

۶۲- چراغ اخطار موتور

۱۵- اخطار ضعیف‌بودن باطری ریموت

۳۱- اخطار قرارگرفتن در حالت P گیربکس اتوماتیک

۴۷- سیستم کنترل حرکت روی تپه

۶۳- گرم‌کن شیشه‌های عقب فعال

۱۶- اخطار نزدیک‌شدن به خودروی جلویی

۳۲- چراغ‌های دینام و شارژ باطری

۴۸- اخطار دمای مایع خنک‌کننده

۶۴- فعال‌شدن برف پاکن اتوماتیک

 

سخن آخر

در‌نهایت با توجه به آن‌چه گفته شد، تمامی چراغ‌های اخطار پشت آمپرخودرو‌ها، در جهت اطلاع‌رسانی وضعیت خودرو به راننده تعبیه شده‌اند و توجه‌داشتن به آن‌ها، تا حدود زیادی می‌تواند از آسیب‌های احتمالی جلوگیری کند. در صورت مشاهده هرگونه اخطار، با مراجعه به نزدیک‌ترین تعمیرگاه از خرابی بیشتر و هزینه‌های گزاف ناشی از خرابی‌های گسترده جلوگیری کنید؛ حتی هنگام رانندگی، با توجه به این چراغ‌ها، ممکن است بتوانید مانع از وقوع یک حادثه یا تصادف دلخراش شوید.

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
0 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها