آیا ریزش نرخ خودرو در بازار ادامه‌ خواهد داشت؟

فهرست مطالب

طی چند روز گذشته و با آغاز روند نزولی نرخ ارز، شاهد ریزش نرخ خودرو و کاهش پایه قیمتی انواع خودروی داخلی و خارجی در بازار کشور بودیم. بسیاری از کارشناسان، این روند را ناشی از افزایش تولید و تسریع در تحویل محصولات از سوی خودروسازان بزرگ قلمداد می‌کنند؛ از سوی دیگر، ناظران بر این باورند که سبک‌شدن وزن دلار، قیمت خودرو و سرمایه‌ای بودن این کالا را تحت تاثیر قرار داده است.

کاهش نرخ ارز

بررسی‌های میدانی حاکی از آن است که طی هفته نخست آبان 1399، قیمت روز خودروهای داخلی بین 10 تا 30 میلیون تومان ریزش داشته است. این در حالی است که خودروهای وارداتی با حجم کاهشی به مراتب سنگین‌تری مواجه شده‌اند. ریزش نرخ خودرو را نمی‌توان بی‌ارتباط با شیب نزولی قیمت ارز دانست. طی روزهای اخیر، بانک مرکزی به وعده خود درباره تزریق ارز به بازار عمل کرد و اکنون حباب دلار کوچک‌تر از قبل شده است. اگرچه این روند کاهشی، کاملاً شکننده به نظر می‌رسد.

نکته عجیب این است که حتی ریزش نرخ خودرو در بازار نیز موجب رونق خریدوفروش نشده است؛ به عبارت دیگر، قفل‌شدگی بازار، ناشی از تورم انتظاری مشتریان حقیقی است. به گفته فعالان این حوزه، خریداران با مشاهده این وضعیت به امید کاهش بیشتر قیمت‌ها، از خرید جدید خود سر باز می‌زنند. از سوی دیگر، هنوز هم معضل تعهدات معوق خودروسازان بزرگ و البته حضور واسطه‌ها و سفته‌بازان هم‌چنان کشف قیمت خودرو را سخت کرده است.

در بازار خودروهای وارداتی، اوضاع بهتری در پیش است و حجم تخلیه خودروهای بالای یک میلیارد تومان با درصدی بیشتر پیش می‌رود. البته باید در نظر داشت که افزایش قیمت این گروه از خودروها نیز با سرعت بالاتری صورت گرفته بود. تقاضای کاذب در این بازار شکل جدی‌تر به خود گرفته است؛ چراکه حاشیه سود قیمت نمایندگی و بازار آزاد برای دلالان بی‌اندازه جذاب است. ویژگی خاص خودروهای وارداتی موجود در ایران، این است که برخلاف محصولات داخلی، تعداد این خودروها در حال کاهش است و وارداتی صورت نمی‌گیرد.

بازار چشم‌ انتظار انتخابات آمریکا؟

باید اعتراف کرد که بخش اعظمی از تورم در بازار خودرو، ناشی از ارتباط مستقیم نرخ ارز با اوضاع سیاسی آمریکا و در حقیقت، انتخابات پیش روی آن است. رویکرد اقتصاد ایران با انتخاب هر یک از نامزدها یعنی بایدن و ترامپ، رویکردی متفاوت خواهد بود. البته تردیدی نیست که سیاست‌های داخلی کشور، عملاً ارتباطی با تحولات منطقه ندارد ولی به جهت ارتباطات بین‌الملل ایران، شاهد وابستگی ملموسی با نتیجه این انتخابات هستیم.

برخی از کارشناسان بر این عقیده استوار هستند که سیاست‌های بایدن قرابت بیشتری با محافظه‌کاری دارد و در صورت برنده‌شدن احتمالی او، نرخ ارز سقوط آزاد خواهد داشت. منتقدین در این مورد می‌گویند بایدن تافته جدابافته سیاست خارجی آمریکا نیست و نمی‌توان نسبت به تاثیر غیرمستقیم انتخاب او بر بازار خودرو چشم امید داشت. در مقابل، گروه دیگر حضور ترامپ را ادامه روند خصمانه فشار همه‌جانبه بر ایران قلمداد می‌کنند و حضور دوباره او در کاخ سفید را چراغ سبزی برای رهاشدن دوباره قیمت دلار تحلیل می‌کنند. مخالفان این نظر نیز بر این باورند که ترامپ به‌خوبی آگاه است که آمار تولید شرکت‌های بزرگ خودروسازی ایران حتی در شرایط تحریمی نیز روندی رو به رشد داشته است.

آیا ریزش نرخ خودرو ادامه‌ خواهد داشت؟

اکنون سوالی که در اذهان عمومی نقش بسته، این است که آیا ریزش نرخ خودرو طی روزهای پیش ‌رو نیز مجددا تجربه می‌شود یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال، باید شرایط ارزش کشور را از دو منظر تحلیل کرد: نخست آنکه خروج شرکای خودروسازان و عدم تمایل کشورهای دیگر برای تامین مواد اولیه خطوط قطعه‌سازان، محلی از اعراب برای نقش موثر نرخ دلار باقی نمی‌گذارند. بنابراین، تلاطم نرخ ارز اگرچه هزینه‌های تولید و قیمت تمام‌شده را پیش از هر اقدام دیگری زیر سوال می‌برد، ولی این وابستگی خودروسازان داخلی به شیوه‌های سنتی مونتاژکاری است که روندی کسالت‌بار را بر تولید خودرو اعمال کرده است.

کاهش قیمت خودرو

به وضوح شاهد بوده‌ایم که طی یک سال اخیر، با شکل‌گیری میزهای هم‌اندیشی تولید، شرکت‌های استارتاپ داخلی به چه میزان در افزایش سطح داخلی‌سازی خودروها نقش‌آفرینی کرده‌اند.

با این حال، تردیدی نیست که ادامه روند نزولی فعلی با افزایش حجم تولید، به روزرسانی تعهدات معوق، افزایش طرح‌های فروش فوق‌العاده و البته تحویل و تزریق هرچه بیشتر خودرو به بازار، شدنی است. از آغاز طرح‌های فروش دو خودروساز بزرگ، تنها در سه ماهه ابتدایی امسال، حدود 7 هزار و 700 میلیارد تومان نقدینگی سرگردان از سطح جامعه به سوی خودرویی‌ها سرازیر شد که البته این حجم از درآمد، جواب‌گوی ضرر انباشته 40 هزار میلیارد تومانی ایران خودرو و سایپا نیست.

باید در نظر داشت که تحویل بسیاری از خودروهای ثبت‌نامی تا پایان سال جاری تکمیل خواهد شد و این به معنی تامین بخش عمده‌ای از تقاضای واقعی بازار است؛ روندی که می‌تواند به تثبیت قیمت خودرو در کوتاه‌مدت و کاهش آن در میان‌مدت منجر شود.

بیشتر بخوانید

عضویت در خبرنامه
عضویت
اطلاع از
امتیاز دهی
5 نظرات
کامنت گذاری داخل متن
نمایش همه دیدگاه ها
احسان
1399-08-09 20:28

سلام ببخشید کدوم ریزش پراید از ۵۰ تو عرض یک ماه شده ۱۳۰ بعد دو میلیون میاد پیاد

احمدموسی پور
1399-08-09 16:39

ببخشید درآخرمتن بجای کلمه( شماره)اشتباها نوشتم (خودمان)

احمدموسی پور
1399-08-09 16:35

سلام جدیدا ماشین ازایرانخودرو خریدم ولی باوجودداشتن دوپلاک آزاد یک پلاک جدید تعیین کردن که اعتراض کردم گفتند بعدا بیا تعویض کنیم واز اون پلاک مورد نظرت رو بدیم اولا چرا یکی از همون دوپلاک قدیمی ندادن و دوما میشه فقط خودمان رو تعویض کرد

احسان
1399-08-08 13:09

لطفاً به زبان ساده تر نگارش کنید تا تمام دوستان متوجه منظور بشوند

رقیه علی‌زاده فرد
1399-08-09 16:41
پاسخ به  احسان

سلام. حتما