در این مقاله از سری مقالات مجله خودرو همراه مکانیک بهسراغ سومین خودروی ملی کشورمان یعنی دنا رفتهایم، و قصد داریم در یک بررسی موشکافانه شما مخاطبین گرامی را با « معایب دنا » آشنا کنیم. بنابراین اگر تصمیم به خرید دنا داشته و میخواهید اطلاعات بیشتری درباره دنا و مشکلات آن بهدست آورید، در ادامه با ما همراه باشید.
پلتفرم پژو ۴۰۵ ریشه عمیقی در محصولات ایران خودرو دارد. ایران خودرو در ابتدا پژو ۴۰۵ را در قالب یک خودرو فیسلیفت و با نام پژو پارس روانه بازار کرد. گرچه پژو پارس از بازار پررونقی برخوردار بود و توانست مشتریان بسیاری را بهسوی خود بکشاند، اما اصرار ایران خودرو بر پروژههای به اصطلاح بومی، سبب ظهور خودروی دیگری به نام سمند شد.
سمند نیز بهعنوان دومین «خودرو ملی» شرکت ایران خودرو، بر پایه پژو ۴۰۵ شکل گرفته است و در یک نگاه کلی خودروی مستقلی نسب به پژو 405 بهحساب نمیآید. سرانجام شرکت ایران خودرو برای رقابت با خودروهای تازهنفس بازار، در پروژهای به نام NX7 تغییرات بسیاری را در سمند ایجاد کرد و ثمره این تلاش را دنا نامید؛ خودرویی که طراحی آن در مقایسه با دیگر محصولات ساختهشده در پایه پژو ۴۰۵ بسیار مدرن بهنظر میرسد و از نظر فنی و امکانات نیز پیشرفت چشمگیری را تجربه کرده است.
عرضه دنا
اولین مدل دنا در سال ۱۳۹۳ به بازار عرضه شد و در اختیار خریداران ایرانی قرار گرفت. نکته قابلتامل اینجا است که در ایران برخلاف تمامی کشورهای جهان، نسخههای فیسلیفت نه بهعنوان جایگزین، بلکه در کنار نسخههای قدیمی تولید میشوند؛ یعنی هماکنون شما در کنار دنا میتوانید جد آن یعنی پژو ۴۰۵ را نیز خریداری کنید.
دنا زمانی وارد بازار کشور شد که چینیهای پرزرقوبرق در حال جذب مشتریان ایرانی بودند و همین موضوع سبب شد تا ایران خودرو پس از مدتی مجبور شود این خودرو را با اندکی بهینهسازی و بهروزرسانی با نام «دنا پلاس» تولید کند. دنا چه در مدل معمولی و چه در مدل پلاس، نسبت به محصولات قبلی ایران خودرو پیشرفت خوبی را تجربه کرده است و در زمینه امکانات و طراحی حرفهای بسیاری برای گفتن دارد. با این وجود نواقصی هم در مورد این خودرو بهچشم میخوردند که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
اولین عیب، کیفیت ساخت
یکی از مهمترین معایب دنا به کیفیت ساخت پایین این خودرو علی رقم قیمت دنا که در بازار آزاد به شدت افزایش یافته است مربوط میشود؛ البته کیفیت ساخت پایین محصولات ایران خودرو برای مشتریان ایرانی موضوع جدیدی بهحساب نمیآید. ایران خودرو پیش از تولید دنا نیز سابقه تولید خودروهای بیکیفیت را داشته است. بهعنوان مثال بسیاری از محصولات این کمپانی نظیر پژو 206 یا پژو پارس پیش از آغاز تحریمها و افزایش داخلیسازی، از کیفیت بالاتری برخوردار بودند؛ بهطوریکه در حال حاضر بسیاری از افراد سعی میکنند مدلهای قدیمیتر محصولات اینچنینی را خریداری کنند و عقیده دارند که مدلهای پیش از سال 1391 کیفیت بالاتری نسبت به نمونههای جدیدتر دارند.
البته در این بین مشکل کیفیت ساخت دنا کمی متفاوت از سایر محصولات ایران خودرو ارزیابی میشود. دنا بهعنوان یکی از لوکسترین محصولات ایرانی و درواقع خودروی ملی کشورمان که تبلیغات فراوانی هم در مورد آن شده است، نباید تا این اندازه بیکیفیت باشد. در گذشتهای نهچندان دور کیفیت پایین خودروهای چینی نقطهضعف آنها در برابر خودروهای دیگر بهحساب میآمدند، اما در حال حاضر همین نقطهضعف گریبانگیر دنا هم شده است. از کیفیت مونتاژ و فواصل عجیب بین اجزای بدنه گرفته تا کیفیت مواد بهکار رفته در کابین، هیچیک قابلقبول بهنظر نمیرسند.
کیفیت پایین قطعات و ادوات کابین دنا باعث شده است تا حین عبور از مسیرهای پردستانداز، سروصدایی بیش از حد معمول در فضای داخلی این خودرو شنیده شود و حتی در برخی از مواقع، هنگام حرکت در جاده صدای باد نیز به داخل کابین نفوذ میکند.
عیب دوم، فضای کابین
دومین مورد در لیست معایب دنا نیز به کابین این خودرو مربوط میشود. گرچه فضای داخلی دنا در حد و اندازهای است که نمیتوان آن را خودرویی تنگ و محدود دانست، اما فضای داخلی دنا در مقایسه با اغلب خودروهای همرده محدودتر بهنظر میرسد و همین موضوع تبدیل به نقطهضعف مهمی برای این خودرو شده است.
رقبای اصلی دنا یعنی MVM 550 و برلیانس H330، فضای جادارتری نسبت به این خودرو ارائه میدهند؛ حتی در بین محصولات ایران خودرو پژو پارس نیز فضایی بهتری نسبت به دنا دارد. دلیل اصلی فضای محدود کابین دنا، به نوع طراحی داشبورد آن مربوط میشود. گرچه نمای کلی داشبورد برای خودرویی در این رنجقیمتی مدرن و جذاب بهنظر میرسد، اما همین داشبورد زیبا فضای زیادی از کابین را اشغال کرده و از حجم زیادی برخوردار است. چنین موضوعی در کنار عرض کم صندلیهای این خودرو باعث شده است تا دنا برای خانوادههای پرجمعیت یا افراد قدبلند انتخاب مناسبی نباشد.
عیب سوم، ایمنی
دنا در نسخه عادی خود تنها دو ایربگ جلو و ترمز ABS دارد. گرچه در رنو ساندرو یا تندر 90 نیز تجهیزاتی فراتر از این در اختیار راننده قرار ندارد، اما حداقل نتیجه تست تصادف رنو ساندرو و تندر ۹۰ در سایت Euro NCAP موجود است و بهراحتی میتوان به آنها دسترسی داشت؛ اما چنین نتایج معتبری برای دنا موجود نیست و راهی برای دانستن سطح امنیت این خودرو وجود ندارد.
ادعاهای سازنده مبنیبر بهبود استحکام خودرو نیز قابل راستیآزمایی نیستند. با توجه به اینکه پایه و اساس دنا پژو ۴۰۵ است، میتوان با اطمینان نسبی گفت که ایمنی این خودرو نمیتواند از تندر 90 یا رنو ساندرو بالاتر باشد و دلیل این موضوع را هم میتوان عمر بسیار بالای پلتفرم این خودرو دانست. از این بدتر حذف ترمزهای دیسکی عقب دنا در مدلهای جدید است که برای خودرویی در این رنجقیمتی بههیچ عنوان قابلقبول بهنظر نمیرسد. در انتها میتوان گفت بخش ایمنی یکی از جدیترین معایب دنا محسوب میشود.
عیب چهارم هزینه نگهداری
همانطور که میدانید درون سینه دنا از موتور EF7 یا همان موتور ملی استفاده شده است که دارای 1.7 لیتر حجم و 115 اسب بخار قدرت است. این پیشرانه که جایگزین موتور ۱.۸ لیتری (XU7) پژو ۴۰۵ شده است، عملکرد مطلوب و مصرف سوخت مناسبی را ارائه میدهد؛ اما باید توجه داشته باشید که درصورت خرابی، قیمت قطعات آن بالاتر از موتور قدیمی XU7 است.
علاوهبر این، دنا برخلاف رقیب پرطرفدار خود یعنی برلیانس H330 که به زنجیر تایم مجهز شده است، همچنان از تسمه تایم استفاده میکند. تسمه تایم در خودروهای مدرن کمکم در حال حذفشدن است و نبود آن هزینه نگهداری خودرو و ریسک خرابی آن را در درازمدت پایین میآورد. اگر بودجه کافی برای خرید دنا ندارید، از طرح فروش اقساطی دنا شرکت همراه مکانیک استفاده کرده و بدون ضامن و با اقساط بلند مدت مالک خودرو شوید.
جمع بندی معایب دنا
در این مقاله با ما همراه بودید تا به بررسی تخصصی معایب دنا پرداختیم؛ دنا برای دو دسته از افراد گزینه مناسبی بهنظر میرسد؛ یکی افرادی که از نظر احساسی و سلیقهای مخالف خودروهای چینی هستند و دیگر افرادی که سواری خودروهای خانواده ۴۰۵ را میپسندند، اما بهدنبال تنوع هستند. اگر دنبال استهلاک پایین، کیفیت بالا و ایمنی قابلقبول هستید، بهتر است یکراست سراغ رنو تندر بروید و در خرید آن تردید نکنید.
دنا را میتوان نتیجه آخرین نفسهای پلتفرم پژو ۴۰۵ برای بقا در صنعت و بازار خودرو کشور دانست، که البته با کمی تدبیر سازنده میتوانست خودروی موفقتری باشد. در یک نگاه کلی باید اعتراف کرد که سنگینی کفه معایب دنا بیشتر از مزایای آن است؛ درواقع اگر طراحی بهروز دنا را نادیده بگیریم، این خودرو از نظر فنی تفاوت چندانی با سورن ELX یا سمند EF7 ندارد، به همین دلیل چنین اختلاف قیمت چشمگیری میان این خودروها چندان منطقی بهنظر نمیرسد. وجود معایب متعدد در دنا باعث شد تا پس از تولید «دنا پلاس» تا حد چشمگیری از رونق بازار دنا کاسته شود و این خودرو محبوبیت اولیه خود را ازدست بدهد.
بیشتر بخوانید
با عرض سلام ، دنا پلاس مدل ۹۶ دارم . تجربه خودمو میگم که استفاده کنید برای معایبش. اول اینکه حتما شمع سوزنی و وایر درجه یک اصلی با ضمانت فروشنده بندازید ، دوم بست منفی باتری کارخونه شل هست و عوض کنید مثل مثبت ببندید ، سوم سیم منفی نمره ۶ به بالا به موتور بکشید ، چهارم پیستون لنت عقب زنگ میزنه برگشتش بده زیر لاستیک رو خوب تمیز کنید هر چند وقت یکبار . تا جای امکان هم کاری به سیمکشی و دریچه و پدال برقی نداشته باشید و نذارید مکانیک دست بزنه بیخودی ، اگه ماشین… بیشتر »
سلام.من دنا مدل نود و پنج دارم باهاش با سرعت صد و ده تا دوتا میله محکم تابلوی کنار جاده رو زدم و بعد به تلی از قلو سنگ برخورد کردم طوری که رینگ چرخم از وسط نصف شده.و یه قسمتی از سپر ماشین.خدایی ماشین محکمی هست موتور هم تا حالا عالی بوده اما امان از سر و صدای تق تق در و باد که هر کاری میکنم درست نمیشه صدای موتور از سرعت صد به بالا دیگه نمیزاره صدای سرنشینای دیگه رو متوجه بشی.صندلیا هم که بزرگه فضای داخل یجوری خفه هست.در کل اونی که تبلیغ میکنن نیست
سلام من آخر دنا بخرم یا نه بچه های من عاشق دنا شده اند من چیکار کنم پول اضافه هم ندارم که دنا پلاس یا دنا پلاس توربو اتومات بخرم
داداش دنا نخر که فقط رخ داره هیچی نیست
حتما سمند سورن توربو بخر
والا هیچ ماشینی تو ایران ارزش فکر کردن نداره چه برسه خرید ولی من دنا پلاس دارم از ۴۰۵و سمند و پرشیا خیلی خیلی بهتر از لحاظ امکانت و امنیت هستش
من دنا توربو دارم خوبه راضی ام.بخر ولی صفرشو بگیر حتما
توربوفقط آمریکاووآلمان دنا چیه توربو چی بشه
سلام دوست عزیز ، میتوانید وام بگیرید مثلا از یک فرد که میشناسیش پول اضافه بگیر و دنا رو بخر و بعد خرید بدهی هارو پرداخت کن