احتمالا شما هم در ایام تعطیل سال به شهرهای اطراف سفر کردهاید؛ در چنین مواقعی ترافیک سنگین و صفهای طولانی مربوط به پرداخت عوارضی خودرو، یکی از مشکلاتی است که بهراحتی میتواند سفر زیبای شما را خراب کند. در چنین شرایطی مسئولین با تکیهبر دانش و فناوری پیشرفته، شیوه جدیدی را برای پرداخت عوارض خودرو و کاهش ترافیک پشت ایستگاههای عوارضی ارائه دادهاند که «پرداخت عوارض خودرو به روش ETC» نام دارد.
در این روش دیگر نیازی به توقف خودرو در ایستگاههای عوارضی نیست و با استفاده از سیستمهای هوشمند پرداخت عوارض، این عمل بهصورت خودکار انجام خواهد شد. برای آشنایی هرچه بیشتر با روشهای خرید برچسب الکترونیکی عوارضی خودرو، نحوه فعالسازی و شارژ برچسب عوارضی خودرو و مزایای استفاده از آن در مقایسه با روشهای سنتی، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
پرداخت عوارض خودرو به روش ETC
امروزه مسائل و مشکلات ترافیک جادهها در کنار آلودگی زیستمحیطی و همچنین ﺗﻘﺎﺿﺎی حملونقل سریع بهویژه در ﺳﺎﻋﺎت اوج ترافیک، به یکی از مشکلات ﺟﺪی در کلانشهرها ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺷﺪهاﺳﺖ. سیستم حملونقل هوشمند یا ITS که مخفف عبارت Intelligent Transportation Systems است به مجموعهای از ابزارها، تکنولوژیهای نرمافزاری و مخابراتی اطلاق میشود که بهصورت یکپارچه و بهمنظور بهبود عملکرد سیستم حملونقل بهکار گرفته میشود. بر اساس همین سیستم هوشمند، سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض خودرو جهت رفاه حال افراد طراحی و اجرا شدهاست.
پرداخت عوارض الکترونیک خودرو یا ETC که مخفف عبارت Electronic Toll Collection است، نقش بسزایی در رفع مشکلات مربوط به روشهای قدیمی پرداخت عوارض خورو ایفا میکند. در سالهای اخیر اقدامات گستردهای در راستای هوشمندسازی سیستم پرداخت عوارض آزادراهها صورت گرفته است، اما هیچیک از آنها نتوانستهاند آنطور که باید نقش موثری در راستای کاهش دردسرها و ترافیکهای مربوط به پرداخت عوارض خودرو داشته باشند.
در روش پرداخت الکترونیکی عوارض خودرو (ETC) صاحب وسیلهنقلیه میتواند پس از خرید برچسب مخصوص (Tag) و چسباندن آن بر روی شیشه جلوی اتومبیل خود، بدون توقف از دروازه ETC عبور کند؛ زیرا عوارض جاده بهصورت خودکار از حساب وی کسر میشود.
نحوه عملکرد سیستم (ETC) چگونه است؟
پس از اینکه اتومبیل حامل برچسب الکترونیکی عوارض خودرو به جایگاه عوارضی نزدیک شود، اقداماتی بهصورت خودکار انجام میشود که در ادامه آنها را شرح دادهایم:
- در ابتدا حسگرهاي کف جاده به کامپيوتر عوارضي اعلام ميکند که خودرو وارد گیت شدهاست.
- پس از آن، آنتنهای نصب شده در بالاي عوارضي، برچسب الکترونیکی خودرو را شناسایی کرده و با آن ارتباط راديويي برقرار ميکند.
- تصویر پلاک خودرو توسط دوربین مخصوص ثبت و شناسایی میشود.
- اطلاعاتی از قبیل تاریخ، زمان عبور، سریال برچسب، تصویر پلاک خودرو و همچنین OCR پلاک در سیستم پردازشگر تحلیل میشود.
- سیستم کنترل داده، اطلاعات را به سرور مستقر در ایستگاه عوارضی ارسال میکند.
- سرور مستقر در ایستگاه، دادههای دریافتی را جمعآوری کرده و با فرمت مشخصی به سامانه مرکزی ارسال میکند.
- سامانه مرکزی، مبلغ عوارض جادهای خودرو را محاسبه کرده و بهطور خودکار از موجودی شارژ برچسب کسر میکند.
- لازم به ذکر است که لیست خودروهای متخلف نیز از طریق شناسایی پلاک برای مرکز راهنمایی و رانندگی ارسال میشود.
نحوه تهيه برچسب عوارضی خودرو
اگر شما هم جزو کسانی هستید که میخواهید از مزایای برچسب الکترونیکی عوارض خودرو بهرهمند شوید، میتوانید با یکی از روشهای زیر برای دریافت برچسب الکترونیکی عوارضی خودرو اقدام کنید:
- اينترنت: ثبت درخواست در سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض بانک مسکن و دريافت برچسب توسط پست منطقه
- مراجعه حضوري: حضور در دفاتر نمايندگان مجاز فروش برچسب كه توسط مركز راهور معرفي شدهاند.
- ايستگاههای پرداخت عوارضی: مراجعه به ایستگاههای پرداخت عوارضی که مجهز به سيستم پرداخت الكترونيكي هستند.
- از طریق شعب منتخب بانك مسكن
- دفاتر خدمات پيشخوان دولت: در آينده نزديك میتوانید با مراجعه به دفاتر خدمات پيشخوان دولت از برچسب عوارضی خودرو بهرمند شوید.
نحوه نصب برچسب برچسب عوارضی خودرو
- بهترین نقطه برای نصب برچسب پرداخت الکترونیکی عوارض خودرو، قسمت بالایی شیشه جلو و پشت آینه است.
- برچسب عوارضی خودرو باید بهصورت افقی نصب شود.
- محل قرارگیری برچسب باید عاری از هرگونه آلودگی باشد.
- در موقع نصب برچسب به بخش چسبناک آن دست نزنید.
- کمی تفاوت در زاویه نصب، اشکالی در عملکرد آن ایجاد نمیکند.
- پس از نصب برچسب عوارضی خودرو، محل قرارگیری آن را تغییر ندهید؛ زیرا جدا کردن برچسب از شیشه موجب عدم عملکرد صحیح آن میشود.
- توجه داشته باشید که شیشه جلو بعضی از خودروها با آلیاژ فلز پوشش داده شدهاست؛ این بخش فلزی با نقاط ریز سیاه قابل تشخیص هستند. آلیاژ فلز در عملکرد درست برچسب تأثیر منفی میگذارد.
نحوه فعالسازی برچسب عوارضی خودرو
هزينه اوليه برچسب الكترونيكي تنها یکبار از متقاضي دريافت میشود و پس از آن مالک تنها باید برچسب الکترونیکی پرداخت عوارض خود را شارژ کند. برای مشاهده هزینه برچسب ETC میتوانید به سایت بانک مسکن مراجعه کرده و از مبلغ آن مطلع شوید. دارندگان محترم پس از پرداخت هزینه اولیه، براي فعالسازی برچسبهایETC ميتوانند با ورود به بخش «فعالسازی برچسب» سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض بانک مسکن ضمن درج نام كاربري و رمز عبور، از طريق شماره برچسب نسبت به فعالسازی آن اقدام کنند.
نحوه شارژ برچسب عوارضی خودرو
پس از تهیه برچسب عوارضی خودرو و نصب آن بر روی شیشه اتومبیل، حال زمان شارژ برچسب عوارضی خودرو فرا رسیده است تا بتوانید از خدمات آن بهرهمند شوید. روشهای بسیار متنوعی برای شارژ برچسب الکترونیکی پرداخت عوارض خودرو در نظر گرفته شدهاست که شما میتوانید با توجه به صلاحدید خود یکی از آنها را انتخاب کنید. در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میشود:
- سامانه اینترنت بانک مسکن
- کلیه دستگاههاي خودپرداز و تلفنبانك بانک مسكن
- همراه بانك مسكن
- شعب منتخب بانك مسكن
- شماره گیری کد #2*1*714* (سامانه USSD بانک مسکن #714*) از طريق كليه خطوط ايرانسل
- ايستگاه عوارضي مجهز به سيستم پرداخت الكترونيك عوارض
- مراجعه حضوري به نمايندگان مجاز فروش
نکته: خودروهاي عبوري از گیت مجهز به تجهيزات پرداخت الكترونيكي عوارض، در صورت عدم برخورداری از برچسب عوارض خودرو يا عدم موجودی كافی، از سوي اداره راهنمايي و رانندگي مبلغ 200.000 ريال جريمه خواهند شد.
مزاياي استفاده از پرداخت عوارض الکترونیک خودرو چيست؟
- روانسازی ترافیک در آزادراهها، بهعلت عدم توقف خودرو در پشت ایستگاه عوارضی
- ایجاد حس رضايتمندي در رانندگان بهعلت كاهش زمان عبور و مرور
- كاهش مصرف سوخت بهعلت عدم توقف و ترافیک در گیتها
- كاهش ميزان آلودگي هوا
- حذف الزام همراه داشتن پول نقد هنگام عبور از آزادراهها
- كاهش مشکلات ایمنی و تصادفات جادهای
- قابليت عملكرد شبانهروزی
- رعايت حريم خصوصي افراد
- كاهش مصرف كاغذ بهعلت عدم لزوم دریافت رسید کاغذی
جمعبندی بررسی نحوه شارژ برچسب عوارضی خودرو
به انتهای مقاله شارژ برچسب عوارضی خودرو رسیدیم؛ سیستم هوشمند ETC یا پرداخت بدون توقف عوارض آزادراهی، در حال حاضر توسط وزارت راه و شهرسازی و با همکاری بانک مسکن در مسیرهای آزادراه تهران-قم، آزادراه تهران-پردیس و همچنین آزادراه اهواز-بندر امام در گیتهای پرداخت عوارض الکترونیک خودرو راهاندازی شدهاند؛ البته تا پایان سال جاری تمامی دروازههای عوارضی آزادراههای کشور تحت پوشش این سامانه قرار خواهند گرفت.
رانندگان گرامی میتوانند پس از خریداری برچسب و نصب آن بر روی شیشه خودرو، ضمن تردد بدون توقف از دروازههای پرداخت عوارض، هزینه عوارض جاده را بدون هرگونه دردسر و ترافیکی پرداخت کنند.
بیشتر بخوانید:
من بسیار کم مسافرت میروم البته با خودرو شخصی چند وقت پیش به علت گم کردن آدرس از آزاد راه قم کاشان عبور کردم رفت و برگشت طی ده دقیقه به منزل که رسیدم پیامک پرداخت عوارض ارسال شد به مبلغ سیزده هزار تومان آدرس سایت هم برام ارسال شد هنگام پرداخت صدور سیزده هزار تومان قابل پرداخت بود نه سیزده هزار تومان اگه شارژاختیاری است پس چرا فقط یک گزینه برا پرداخت بود حالا تکلیف آن صد هزار تومان که به قول خودشان پول شارژ است چه میشود من ممکن است تا سه سال دیگر از خودرو شخصی برا… بیشتر »
من چند بار با بانک مسکن شارژ کردم ولی بیشتر مواقع موقع پرداخت ارور میزنه نمیدونم مشکل از کجاست الان هم زدم نشد