چطور عوارض خودرو را محاسبه و پرداخت کنیم؟ در این مقاله از سری مقالات مجله خودرو همراه مکانیک قصد داریم محاسبه عوارض خودرو و روشهای پرداخت آن را برای شما مخاطبین عزیز بازگو کنیم.
عوارض خودرو همان مالیات جادهای است که بهصورت سالیانه و آزادراهی از سوی کلیه دارندگان خودروهای شخصی و دولتی دریافت میشود؛ به معنای دیگر هر شهروندی که مالک خودرویی است باید مبلغی را هر ساله جهت رفتوآمد در شهر و جاده پرداخت کند. این عوارض به گفته مسئولین جهت نوسازی جادهها و خیابانهای درونشهری و برونشهری هزینه میشود، اما سؤال اساسی که اغلب از سوی مردم پرسیده میشود این است که «چطور عوارض خودرو را محاسبه و پرداخت کنیم؟» برای پاسخ این سوال با ما همراه باشید.
اگر قصد فروش خودروی خودت رو داری، اونم تو سریعترین زمان ممکن، کافیه اینجا کلیک کنید تا در طرح فروش سفارشی همراه مکانیک بدون پرداخت هیچ وجهی بعنوان پورسانت خودروت رو بفروشی |
چطور عوارض خودرو را محاسبه و پرداخت کنیم؟
|
مبالغی که بهعنوان عوارض باید از سوی مالکان خودروها پرداخت شود، توسط مصوبه مجلس شورای اسلامی تعیین شدهاست. تعیین میزان این هزینه نخست به تصویب مجلس شورای اسلامی میرسد، سپس به وزات کشور ابلاغ میشود. در طی فرآیندهای اداری و کاغذبازیها، تعرفه پرداختی از سوی وزارت کشور به سازمان دارایی و سپس به شهرداریها ابلاغ میشود.
این تعرفه هر ساله برحسب اقدامات نامعلوم و غیرشفاف تغییر میکند (تغییرات در هر سال با افزایش مبالغ همراه است!). همچنین عوارض پرداختی بهعنوان یکی از منابع تأمین درآمد شهرداریها به حساب میآید و شهرداریها موظف به بازگرداندن این مبلغ جهت نوسازی شهری هستند(در ظاهر چنین است!).
همانطور که در بالا بیان شد، عوارض خودرو شامل عوارض سالیانه و عوارض آزادراهی به شرح زیر هستند:
عوارض سالیانه خودرو
اگر قصد پرداخت عوارض سالیانه خودرو خود را دارید، باید با در دست داشتن اصل یا کپی کارت خودرو (اصل یا کپی برگه سبز) و آخرین فیش پرداختی عوارض خودرو، به نزدیکترین شهرداری محل سکونت خود مراجعه کنید.
بیان این نکته ضروری است که بگوییم «مبنای محاسبه مبلغ عوارض سالیانه به استناد تبصره شش ماده 42 از فصل نهم قانون مالیات بر ارزش افزوده حساب میشود.» این قانون میگوید برای ماشینهای داخلی، عوارض سالیانه خودرو براساس قیمت فروش کارخانه و برای خودروهای وارداتی، عوارض براساس مجموع ارزش گمرکی به علاوه حقوق ورودی آنها است.
سازمان امور مالیاتی کشور (سازمان دیگری هم به این غائله اضافه شد) مقدار تعرفه عوارض ماشین را هر ساله بر مبنای آخرین مدل خودروها تعیین و به شهرداریها ابلاغ میکند. در گذشته عوارض سالیانه خودرو برحسب بند ب ماده ۴۳ قانون مالیات بر ارزش افزوده، برابر با یک در ۱۰۰۰ ارزش خودرو حساب میشد. بر طبق این قانون، شهرداریها نیز موظف بودند میزان عوارض سالیانه خود را با این فرمول تطبیق دهند.
نکته جالب دیگر این است که در جدول ۱۶ قانون بودجه که سالانه منتشر و به ارگانها تسلیم میشود، این ضریب (یک در 1000) برای سال ۹۸، به میزان 1.5 در ۱۰۰۰ قیمت خودروهای وطنی و وارداتی افزایش یافته است. مبنای افزایش این درصد به هیچ عنوان مشخص نیست، ولی تنها میتوان به این موضوع بسنده کرد که چندین سازمان مختلف در کشور درگیر طرح تعرفه عوارض اتومبیل هستند و نقشی در درآمدهای آن ایفا میکنند!
نکته: به استناد بند و ماده 46 قانون مالیات بر ارزش افزوده، پرداخت عوارض سالیانه خودرو به ازای هر ماه تأخیر معادل دو درصد جریمه و در مجموع 24 درصد سالیانه است.
عوارض آزادراهی خودرو
همه دارندگان خودرو به خوبی با عوارض آزادراهی آشنا هستند؛ شما در زمان عبور از آزادراهها با مراکز عوارضی بین راهی مواجه میشوید و باید عوارض آن را پرداخت کنید. با مشاهده تابلوهای بالای عوارضی پی به این موضوع خواهید برد که مبلغ عوارض برحسب نوع خودرو اعم از سواری، اتوبوس، مینیبوس یا خودروهای سنگین متفاوت خواهد بود.
همچنین عوارض آزادراهی در برخی از شهرها به صورت الکترونیکی نیز امکانپذیر است، فقط شما کافی است از آزادراه کرج-قزوین عبور کنید، عوارضی قرار گرفته در این اتوبان قابلیت پرداخت نقدی (دستی) و اینترنتی را دارد. اگر میخواهید به صورت الکترونیکی مبلغ را پرداخت کنید، باید از باجه مخصوص عبور کنید تا دوربینهای نصب شده در این باجهها، پلاک خودرو شما را ثبت کنند. بعد از آن شما مجبور هستید در زمان مشخص اقدام به پرداخت عوارض کنید.
نکته: پرداخت عوارض آزادراههای تهران-ساوه، تهران-قم، کرج-قزوین، قزوین-زنجان، مشهد-باغچه، زنجان- تبریز، تبریز-ارومیه، تهران-پردیس، قزوین-رشت، ساوه-سلفچگان، قم-کاشان، کاشان-اصفهان و بندرعباس-بندر شهید رجایی به صورت الکترونیکی قابل پرداخت هستند. برای آزادراههای دیگر کشور فعلاً شرایط پرداخت الکترونیکی امکانپذیر نیست.
مالکین میتوانند عوارض خودروی خود را در همه شهرداریها و دفاتر پیشخوان دولت در سراسر کشور پرداخت کنند، اما نکتهای که باید توجه کرد این است که باید فیش واریزی سال گذشته را برای زمان پرداخت عوارض سال جدید بههمراه داشته باشید. اگر چنین نباشد، مجبور به پرداخت سنوات سال قبل خواهید بود (با وجود شرایط پرداخت اینترنتی و ثبت در سیستم، این موضوع به کلی کنار گذاشته شدهاست).
پرداخت اینترنتی عوارض خودرو
برای کاهش ترددهای شهری و آلودگیهای هوا، شرایط پرداخت عوارض خودرو به صورت اینترنتی از برخی وبسایتها امکانپذیر است، اما جهت پرداخت اینترنتی عوارض سالیانه خودرو برای ساکنین تهران میتوان به وبسایت https://my.tehran.ir مراجعه کرد. با ورود به این وبسایت و با وارد کردن پلاک خودرو مبلغ عوارض نمایش داده میشود و شما میتوانید هزینه مربوطه را از طریق اطلاعات کارت اعتباری بانکی خود پرداخت کنید. همچنین میتوانید از طریق اپلیکیشنهای موبایل نیز اقدام به پرداخت عوارض خودروی خود کنید.
برای شهرهای دیگر کشور نیز وبسایتهای زیر در دسترس هستند:
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض خودروها تمام شهرهای کشور ir
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر تهران tehran.ir
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض موتور سیکلت تهران tehran.ir
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر مشهد mashhad.ir
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر اصفهان ir/Services/CarTax
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر یزد avarezyazd.ir
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر شیراز shirazcity.org
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر تبریز tabriz.ir
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر اهواز ahvaz.ir
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر همدان e-hamedan.ir/Services
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر قزوین ir/web
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر یاسوج yasuj.ir
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر رشت rasht.ir
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر ساری saricity.ir
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر ارومیه urmia.ir
- وبسایت اینترنتی پرداخت عوارض شهر میبد cartax.meybod.ir
جمعبندی بررسی نحوه محاسبه و پرداخت عوارض خودرو
اما آنچه با دیدن شهر و جادههای کشور میتوان برداشت کرد این است که «دقیقاً عوارض خودرو صرف چه چیزی میشود؟»
این عوارض باید صرف استانداردهای شهری شوند؛ اگر تنها مردم وظیفه پرداخت عوارض را دارند، پس وظیفه شهرداریها چیست؟ جاده سالم و مسطح، خطوط مشخص و تمیز خیابانها (خطوط سبقت، عابر پیاده و موارد دیگر)، وجود تابلوهای راهنمایی و رانندگی، و تمامی استانداردهای دیگر شهری، حق مسلم مردم هستند. پس اگر چنین نیست، عوارض ماشین دقیقاً به چه منظور پرداخت میشود؟
مطالعه مقالات مرتبط زیر را از دست ندهید
بسمه تعالی
سلام علیکم . لطفا عوارض سالیانه (شهرداری )خودرو دانگ فنگ مدل 96 که همه ی سالها عوارض خودرو را پرداخت کرده باشه در سال 99 چقدر میشه .ممنون
با سلام و خسته نباشی خدمت شما
احتراما:عارضم به خدمتتون که برای پرداخت عوارض سالیانه در شهرستان ها چه باید کرد ممنون میشم راهنماییم کنید
پرداخت عوارض خودرو در شهرهای کوچک کمک شایانی در راستای آبادانی کشور خواهند داشت
شهرداری چناران شهر خراسان شمالی