صنعت خودروسازی در طول بیش از یک قرن فعالیت خود، همواره در حال تغییر و تحول بوده است و خودروسازان بهطور دائم سعی داشتهاند تا با ایجاد نوآوریهای مختلف، محصولاتی مدرنتر از گذشته را به بازار عرضه کنند. طی این سالها یکی از بزرگترین دستاوردهای این صنعت به خودروهای هیبریدی مربوط میشود.
در اوایل قرن بیستم زمانی که استفاده از خودرو بسیار فراگیر شده بود، محققان بهدنبال یافتن منبع سوختی بودند تا بتواند در کنار بنزین و گازوئیل، بخشی از نیروی موردنیاز پیشرانههای درونسوز را تأمین کند. گاز طبیعی، ترکیبات مختلف الکل، گاز مایع و برق، نمونههایی از سوخت کمکی در خودروهای هیبریدی هستند که تاکنون استفاده از آنها مورد آزمون قرار گرفته است. در این میان استفاده از برخی سوختهای کمکی به مرحله اجرایی رسید و برخی فقط در حد ایده باقی ماندند.
برای مثال، گاز طبیعی یا CNG یکی از سوختهای جایگزین طی دو دهه گذشته است که برخی کشورها نظیر ایران برای استفاده از آن سرمایهگذاری کلانی انجام دادهاند؛ بهطور مشابه در برخی از نقاط دنیا سوخت گاز مایع یا LPG نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
با این وجود اکنون در دنیا خودروهای هیبریدی بهواسطه پیشرانههای برقی-بنزینی شناخته میشوند که با استفاده از توان خروجی دو موتور درونسوز و الکتریکی، خودرو را بهپیش میرانند. فروش خودروهای هیبریدی از ابتدای قرن بیستویکم رو به افزایش بوده است و اکنون تمامی خودروسازان مطرح بر ساخت اینگونه خودروها تمرکز دارند.
خوشبختانه طی این دوران و بهواسطه واردات گسترده خودرو، مشتریان ایرانی نیز موفق شدند تا از نعمت وجود خودروهای هیبریدی بهرهمند شوند و حتی برخی از مدلهای هیبریدی نیز در کشورمان به شهرت قابلتوجهی دست یافتند. از جمله خودروهای هیبریدی وارد شده به بازار کشورمان در سالهای اخیر، میتوان به هیوندای سوناتا هیبرید، تویوتا کمری هیبرید، تویوتا پریوس، کیا اپتیما هیبرید و میتسوبیشی اوتلندر PHEV اشاره کرد.
با این وجود خرید خودروهای هیبریدی در بازار بسته و انحصاری ایران، همواره برای مصرفکنندگان با ابهامات فراوانی همراه بوده است. چه مشکلاتی برای تعمیر و نگهداری از این خودروها وجود دارد؟ عمر متوسط این خودروها چند سال است؟ متوسط هزینه نگهداری از یک خودرو هیبریدی چه مقدار خواهد بود؟ تمام این سوالها در ذهن افرادی که قصد خرید خودروهای هیبریدی را دارند، همواره در حال چرخش و گردش است.
در ادامه قصد داریم در مقالهای تحت عنوان «5 دلیل برای خرید خودروهای هیبریدی»، تمامی مزایای چنین خودروهایی در مقایسه با ماشینهای مجهز به پیشرانه درونسوز را برای شما مخاطبین مجله خودرو همراه مکانیک بیان کنیم؛ لطفا تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
دلایل خرید خودروهای هیبریدی
1. مصرف سوخت بهینه
شکی نیست که یکی از اهداف اصلی ساخت هر نوع خودرو هیبریدی، کاهش مصرف سوخت خودرو بوده است. کاهش مصرف سوخت از یکسو و انتشار کمتر گازهای آلاینده از سوی دیگر، موجب شده است تا خودروهای هیبریدی (برقی-بنزینی) را خودروهای پاک یا سبز بنامند.
خودروهای هیبریدی بهواسطه استفاده توأمان از موتور بنزینی و موتور هیبریدی، از مصرف سوخت بهمراتب کمتری نسبت به نمونههای مجهز به موتور درونسوز برخوردار هستند. بهطور مثال میتسوبیشی اوتلندر PHEV در یک سیکل ترکیبی فقط 2 لیتر در هر صد کیلومتر سوخت مصرف میکند یا تویوتا پریوس از مصرف سوخت ترکیبی 3.5 در هر صد کیلومتر برخوردار است. بنابراین اگر به دنبال خودرویی هستید که از مصرف سوخت بهینهای برخوردار باشد، میتوانید بهجای خرید اتومبیلهای کمتوان و جمعوجور، بهسراغ سدانها یا شاسیبلندهای هیبریدی بروید.
2. فناوری بالا
خودروهای هیبریدی برقی-بنزینی پیچیدگی بالایی دارند و از فناوریهای پیشرفتهای نیز در ساخت آنها استفاده شدهاست. علت استفاده از چنین فناوریهای پیچیدهای نیز سازوکار متفاوت دو موتور احتراق داخلی و الکتریکی است که هماهنگی آنها تخصص بالایی را میطلبد.
فرآیند تأمین انرژی موتور الکتریکی، نحوه جایگیری پکیج باتری به نحوی که مرکز ثقل خودرو را تحت تأثیر قرار ندهد و شیوه شارژ باتریها نیز موضوعات پیچیدهای هستند که برای پیادهسازی آنها، هر شرکت خودروسازی به دانش خاصی نیاز دارد. در نتیجه میتوان خودروهای هیبریدی برقی-بنزینی را شبیه به یک کامپیوتر بزرگ توصیف کرد.
از سوی دیگر رشد شدید فناوری طی سه دهه گذشته، موجب شدهاست تا افراد زیادی به استفاده از ابزار و تجهیزات مدرن در اتومبیلهای خود علاقهمند شوند. اگر شما هم جزو افرادی هستید که علاقه دارید از فناوریهای روز دنیای خودرو یا تجهیزات منحصربهفرد خودروهای هیبریدی نظیر جعبهدندههای ECVT، سیستم بازیابی انرژی ترمز، رانندگی در حالت Ev Mode (کاملا برقی) و… استفاده کنید، خرید یک خودروی هیبریدی میتواند انتخاب بسیار خوبی برای شما باشد.
3. آسیب کمتر به محیط زیست
فلسفه اصلی ساخت هر خودرو هیبریدی، خروج کمتر گازهای آلاینده از اگزوز خودروها بوده است. هرچقدر میزان کربن دیاکسید و نیتروژن دیاکسید خارجشده از اگزوز خودروها به ازای هر کیلومتر کمتر باشد، نگرانی کمتری هم در خصوص گرمایش جهانی و تأثیرات مخرب آن بر زندگی انسانها و سایر جانداران وجود خواهد داشت.
برای مثال، باید بدانید که پژو 206 تیپ پنج با موتور 1.6 لیتری TU5 که در میان خودروهای داخلی نسبتا پاک محسوب میشود، در هر کیلومتر پیمایش 153 گرم دیاکسید کربن را وارد جو میکند. این رقم برای تویوتا پریوس که یک خودرو هیبریدی است، فقط 76 گرم در هر کیلومتر ارزیابی میشود. این اعداد و ارقام نشان میدهند که اتومبیلهای مجهز به موتور درونسوز حدود دو برابر خودروهای هیبریدی، محیطزیست را آلوده میکنند.
4. پیمایش بالا برای فواصل درون شهری
تمامی افرادی که تجربه سفر به خارج از کشور را دارند، حتما از مشاهده ناوگان عظیم تاکسیهای هیبریدی در بسیاری از کشورهای جهان شگفتزده شدهاند. حتی در کشور ما نیز از خودروهای هیبریدی بهعنوان تاکسی فرودگاه و تاکسی درونشهری در شهرهای بزرگ استفاده میشود.
یکی از دلایل این مسئله، پیمایش بالاتر خودروهای هیبریدی در فواصل درونشهری نسبت به خودروهای معمولی است. بسیاری از خودروهای هیبریدی در سرعتهای پایین فقط از موتور الکتریکی برای حرکت استفاده میکنند و موتور بنزینی در این حالت وظیفه یک ژنراتور برق را ایفا میکند.
در سرعتهای میانی نیز هر دو پیشرانه بهصورت ترکیبی با یکدیگر فعالیت میکنند و موتور الکتریکی خلأهای ناشی از تعویض دنده را پر میکند. به همین دلیل فشار کمتری بر موتور بنزینی وارد میشود و مصرف سوخت آن کاهش مییابد. بهدنبال این فرآیند نسبتا نوآورانه، یک خودرو هیبریدی قادر است تا مسیر طولانیتری را نسبت به یک خودرو با موتور احتراق داخلی طی کند.
5. تجربه رانندگی متفاوت
خودروهای هیبریدی از هر سیستم ترکیبی که استفاده کنند، تجربه رانندگی متفاوتی را نسبت به خودروهای معمولی ارائه خواهند داد. این مسئله در خصوص خودروهای هیبریدی برقی-بنزینی نسبت به دیگر انواع خودروهای هیبریدی متفاوت است؛ چراکه دو یا چند موتور بهطور همزمان در حال فعالیت هستند و دایره فعالیت آنها نیز در شرایط مختلف، متغیر خواهد بود.
برای مثال، اگر به مجموعه نشانگرهای تویوتا کمری هیبرید 2016 نگاهی بیندازید، سه گزینه CHG، ECO و PWR را در قسمت دور موتور این خودرو مشاهده خواهید کرد که نشاندهنده وضعیت رانندگی در شرایط مختلف هستند. در هرکدام از این شرایط عواملی همچون واکنش پدال گاز، نحوه شتابگیری، ترمزگیری و حتی صدای موتور نیز تغییر میکند. این شرایط گوناگون یک تجربه رانندگی متفاوت و دوستداشتنی را برای راننده مهیا میکنند که نظیر آن را در هیچ خودرو درونسوزی تجربه نخواهد کرد.
بررسی نهایی دلایل خرید خودروهای هیبریدی
در مقاله «5 دلیل برای خرید خودروهای هیبریدی» سعی شد تا برای کسانی که علاقه فراوانی به خرید و استفاده از ماشینهای هیبریدی دارند، بخشی از مزایای چنین اتومبیلهایی شرح داده شود. این دلایل با کمی بسط و گسترش در تمامی بازارهای جهان، عوامل اصلی برای خرید خودروهای هیبریدی بهشمار میروند. با اینوجود در ایران شرایط استفاده آسان از خودروهای هیبریدی فراهم نیست و موانع متعددی بر سر راه استفاده از این خودروها وجود دارد.
برای مثال، هیچگونه ایستگاه شارژی در کشورمان وجود ندارد تا بتوان باطری خودروهای پلاگین هیبریدی را شارژ کرد؛ یا اینکه مراکز ارائه خدمات پس از فروش به خودروهای هیبریدی چندان پرتعداد نیستند. همین موارد موجب میشود تا استفاده از خودروهای هیبریدی در کشورمان چندان گسترده نباشد و فقط علاقهمندان واقعی و طرفداران محیطزیست نسبت به خرید اینگونه خودروها اقدام کنند. امید است با توسعه زیرساختها و صدور مجوزهای واردات، استفاده از خودروهای هیبریدی روزبهروز در کشورمان گسترش یابد تا مصرفکنندگان ایرانی نیز از نعمت وجود خودروهای پاک و مدرن بهرهمند شوند.
بیشتر بخوانید: